videoprilog Kristine Marković (Dnevnik 2)

Godišnjica zločina nad Hrvatima u Trusini

29 godina je od zločina Armije RBiH počinjenog u selu Trusina pokraj Konjica. U akciji specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar“ ubijeno je 15 hrvatskih civila i 7 pripadnika HVO-a. U znak sjećanja na žrtve, zbog uskrsnog vremena, na simboličan način je obilježena godišnjica zločina, polaganjem vijenaca i opijelom na spomeniku.

Trusina je još jedan primjer i pokazatelj da su u našoj zemlji za vrijeme ratnog vihora stradali nedužni ljudi, na sve tri strane. I danas je upućena poruka, odnosno opomena svima, da se ovakav zločin više nikada i nikome ne dogodi.

„Ja nisam iz Trusine ali sam iz sela do. Taj dan sam bila tu i slušala sam sve te krikove, jauke... Jako mi je teško prisjećati se i jako mi je teško na ovaj dan jer sam puna emocija. Ali treba oprostiti - bez oprosta nema pomirenja, bez oprosta nema života, bez oprosta nema života ni na drugom svijetu“, govori Dragica Tomić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Konjic.

Bez iskrenoga priznanja da su pripadnici HVO-a, Armije RBiH i VRS počinili ratne zločine u Domovinskom ratu, kao i bez iskazivanja suosjećanja i pijeteta prema svim žrtvama, nema iskrenoga pomirenja, suživota, ali ni budućnosti u ovoj zemlji, poručio je voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Vlado Džoić: „Kazne koje su izrečene za ovaj ratni zločin su preblage, njima su se sud i tužiteljstvo izrugali hrvatskim žrtvama. Postavljam pitanje - da su pripadnici HVO-a ovdje u Trusini ubili 22 zarobljena što vojnika što civila, da li bi to bio sporadični zločin, sporadični incident ili bi bio ratni ,zločin ono što to doista jeste? Ratni zločin se ne mjeri po broju žrtava nego po načinu kako je proveden“.

I ministar za pitanja branitelja HNK-a Oliver Soldo smatra da zločini nisu dovoljno istraženi, te da odgovorni nisu u potpunosti procesirani: „Vidimo i danas u Ukrajini, kada dođe do nekih drugih ciljeva, kada nisu ljudski ciljevi, onda tu plati običan narod cijenu. Nažalost, i ovdje je plaćena ta cijena te nekakve pogrešne politike, prije svega armijskog vrha, koji je htio očistiti ovo područje od Hrvata, da nestanu, jer ovdje se nisu vodile borbe“.

Za zločin u Trusini su pravosnažno na zatvorsku kaznu osuđeni Edin Džeko, Rasema Handanović, zvana Zolja, Nihad Bojadžić, Nedžad Hodžić i Mensur Memić. Kazneni postupak protiv Zulfikara Ališpage i dalje se vodi pred Sudom BiH.

federalna.ba

Trusina Konjic