Prilog Aide Hasanbegović

Godišnjica u Jasenovcu: tvornica smrti  i  mjesto kontroverzi

Državni vrh i udruženja stradalnika obilježili su 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama. Počast su odali hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike Zoran Milanović, te predstavnici nacionalnih manjina. Iako su zasebno došli, poslali su istu poruku, osuda strašnog zločina koji se dogodio u Drugom svjetskom ratu.

„Obilježili smo dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Jevreja, Srba, Roma i brojnih Hrvata antifašista. Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine koji su prije 8 desetljeća počinjeni u ime patvorenog domoljublja“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Žrtvama je na čelu delegacije naroda žrtava odao počast i saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

„Ovo je dan za sjećanje i dan pijeteta.Žao mi je što stojim na mjestu na kojem to nije poštovano, kratko je rekao Pupovac.

Također, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odao je   počast polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja Kameni cvijet, a uz njega su bili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor. „Donio sam ružu i kamenčić, kao jevrejski običaj, iz pijeteta prema žrtvama. Ovo je ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam i sam Hrvat i predsjednik države, ne mogu reći da me se to ne tiče. To je bio logor za ubijanje, kazao je Milanović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u Donjoj Gradini povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac izjavio da to mjesto nema državnu, već humanu i globalnu važnost. Istakao je da izgubljeni ljudski životi, patnja, stradanje i zlo vezani za to mjesto zaslužuju, iz čisto ljudskih razloga, a ne iz političkih ili nekih drugih, da ga se sjećamo i da se poklonimo sjenama žrtava.

Podsjetimo da su i ove godine bili odvojeni protokoli, ovaj put zbog epidemioloških mjera, a ranijih godina na komemoraciji u Jasenovcu su bile tri kolone zbog nepostojanja političkog konsenzusa.

Jasenovac Federalni radio
sport Federalni radio
0 12.05.2021 00:49
Vijesti u 22 Federalni radio
0 11.05.2021 22:48
Dramski program Federalni radio
0 11.05.2021 22:41
Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Federalni radio
0 11.05.2021 18:00
Federalni radio Fadil Novalić Tešanj Žepče
0 11.05.2021 17:52