Godišnjica smrti Georgea Floyda: Biden poziva Kongres da usvoji reformu policije
(Izvor: EPA-EFE/RON SACHS / POOL)

Godišnjica smrti Georgea Floyda: Biden poziva Kongres da usvoji reformu policije

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je svoj poziv na reformu policije s ciljem ograničavanja upotrebe sile i osiguranja odgovornosti federalnih sigurnosnih zvaničnika, na treću godišnjicu smrti Georgea Floyda.

Biden je naveo da zakone treba primjenjivati ​​pošteno i nepristrasno za sve.

Naveo je da je nepravda zbog ubistva Floyda dovela do najvećih pokreta za građanska prava.

Biden je skrenuo pažnju na upućivane pozive za rješavanje izazova sa kojima se suočava kazneni sistem i institucije, podsjetivši da je prije godinu dana potpisao predsjednički dekret koji sadrži osnovne elemente Zakona o policiji.

"Ali znamo da stvarna i trajna promjena na državnom i lokalnom nivou zahtijeva da Kongres djeluje", kazao je Biden.

Istakao je važnost jednakog tretmana pravde za sve.

Floyd je u maju 2020. godine uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajac mu je klečao na vratu, a on je tokom devet minuta molio da mu omogući da diše.

Floyd je 25. maja 2020. godine preminuo od posljedica brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom Sjedinjenih Američkih Država i svijeta.

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin je proglašen krivim za sve tri tačke optužnice za ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda 2020. godine. Chauvin je proglašen krivim po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata. Osuđen je na 22 i po godine zatvora.

federalna.ba/AA

George Floyd Joe Biden SAD