Godišnjica nesreće podmornice Titan: Nije ugašena želja za istraživanjem misterije okeana
(Izvor: Ilustracija/OceanGate Expeditions)

Godišnjica nesreće podmornice Titan: Nije ugašena želja za istraživanjem misterije okeana

Smrtonosna implozija eksperimentalne podmornice na putu do potonulog Titanika 18. juna prošle godine nije ugasila želju za daljim istraživanjem okeana, uprkos mnogim pitanjima o katastrofi.

U utorak se navršava godinu dana otkako je Titan nestao na putu do olupine Titanika u sjevernom Atlantskom okeanu.

Nakon petodnevne potrage koja je privukla pažnju širom svijeta, vlasti su saopćile da je podmornica uništena i da je svih pet osoba u njoj poginulo.

Izražena je zabrinutost oko toga da li je Titan bio predodređen za katastrofu zbog svog nekonvencionalnog dizajna i odbijanja njegovog tvorca da se podvrgne nezavisnim provjerama koje su standardne u industriji. Američka obalna straža brzo je sazvala istragu na visokom nivou o tome šta se dogodilo, ali zvaničnici su rekli da istraga traje duže od prvobitnog vremenskog okvira od 12 mjeseci, a planirano javno saslušanje na kojem će se raspravljati o njihovim nalazima neće se održati još najmanje dva mjeseca.

U međuvremenu, istraživanje dubokog mora se nastavlja.

Kompanija sa sjedištem u Georgiji koja posjeduje prava na spašavanje Titanika planira posjetiti potopljeni prekookeanski brod u julu koristeći vozila na daljinsko upravljanje, a milijarder trgovac nekretninama iz Ohija rekao je da planira putovanje do olupine u podmornici za dvije osobe 2026. godine.

Brojni istraživači okeana rekli su da su uvjereni da se podmorska istraživanja mogu sigurno nastaviti nakon Titana.

OceanGate, kompanija koja je bila vlasnik ove podmornice, prekinula je rad početkom jula prošle godine.

David Concannon, bivši savjetnik OceanGatea, rekao je da će obilježiti godišnjicu privatno s grupom ljudi koji su godinama bili uključeni u rad kompanije ili ekspedicije podmornice, uključujući naučnike, volontere i stručnjake za misije.

Podmornica Titan je posljednji put zaronila 18. juna 2023. godine, u nedjelju ujutro, i izgubila je kontakt sa svojim brodom za podršku oko dva sata kasnije.

Svaki djelić nade da će pronaći žive članove posade prestao je 22. juna kada je obalna straža objavila da su krhotine podmornice pronađene u blizini mjesta gdje se na dnu okeana nalazi Titanik.

Vlasti su od tada izvukle neoštećeni poklopac podmornice, krhotine i pretpostavljene ljudske ostatke sa lokacije.

U podmornici su bili britanski milijarder Hamish Harding, koji posjeduje kompaniju Action Aviation, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Soleiman Dawood, francuski pilot podmornice Paul Henry Nargeolet i Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea, koji je bio vlasnik plovila i organizator misije.

federalna.ba/AA

Titan nesreća godišnjica
tarčin masakr škola godišnjica
0 17.07.2024 13:02
Turska Recep Tayyip Erdoğan puč godišnjica
0 15.07.2024 13:45
genocid grobovi godišnjica Srebrenica Tomo Vukšić
0 10.07.2024 08:33
masakr Dobrinja godišnjica
0 18.06.2024 13:30
teretni voz nesreća New Delhi
0 17.06.2024 09:16