Glumci NP Mostar izveli 'Zbogom Kalifornijo' na 10. festivalu glumca BiH
(Izvor: Fena/Vehid Šišić)

Glumci NP Mostar izveli 'Zbogom Kalifornijo' na 10. festivalu glumca BiH

Glumci Narodnog pozorišta Mostar sinoć su na 10. festivalu glumca BiH u Konjicu odigrali predstavu ''Zbogom, Kalifornijo!'', za koju je tekst napisala Emina Kovačević, a režiju potpisuje Lajla Kaikčija.

Predstava govori o četveročlanoj porodici iz Mostara koja donosi odluku o odlasku u Njemačku, ali u kojoj se mogu pronaći svi građani koji razmišljaju o tome da li ostati ili otići iz zemlje. Glumačku ulogu u ovoj predstavi ostvarila je i jedna od najpoznatijih bh.glumica Gordana Boban, koja kroz ulogu Sanje, supruge i majke, vrhunski pokazuje sve tegobe koje prate nju i njenu porodicu, saopćili su iz Narodnog univerziteta Konjic.

"Publika je jako lijepo primila predstavu, jer je ovo predstava koja govori, čini mi se, o svačijem životu pomalo. Svako se može prepoznati i identificirati sa likovima, njihovim osjećajima i problemima. Autorica Emina Kovačević je napisala tekst, ne samo o odlasku i ostanku, nego i o mnogim problemima, koje nas, ne samo u Mostaru, nego u cijeloj BiH muče. Ljepota ovog teksta je u tome što je jako puno neizrečeno stvari koje se nekako osjete, vide, čitaju i koje se mogu prepoznati i vidjeti, a da nisu izgovorene. Uživamo igrati ovaj tekst, jer je vrlo aktuelan, a publika uvijek srdačno i emotivno doživi našu igru'', kazala je Boban.

Ajla Hamzić, u predstavi glumi djevojku Asju koja se vratila iz Australije. Govoreći o ulozi, kazala je da kroz svoju ulogu prikazuje osobu koja se vraća u Mostar, u vrijeme kada mnogi žele otići.

''Tema je bliska svima nama,  taj odlazak ili ostanak je vječno pitanje. Igram osobu koja se odlučila vratiti i to je vrlo neobično. Koliko god da se trudimo da odemo u neki drugi grad, nekako ne možemo pobjeći od sebe i uvijek se vraćamo našim korjenima i to je neki njen problem koji nosi u sebi. Ne zna šta želi od života, osjeća samousamljenost, a to je nešto s čim se većina nas barem jednom u životu dotakla'', navela je Hamzić.

Glumac Emir Sejfić izrazio je zadovoljstvo nastupom u Konjicu, kao i ulogom koja mu je pripala, a glumi Zlaju, koji  se odlučuje za ostanak u Mostaru.

''Zlaja je osoba u kojoj će se mnogi prepoznati, jer je on taj koji ostaje. Čak se nadam da će mnogi odlučiti kao Zlaja, ostati, jer tu smo svoji na svome, okruženi dragim ljudima'', poručio je Sejfić.

U predstavi ''Zbogom, Kalifornijo!'' glumi i Fatima Kazazić-Obad. Njoj je pripala uloga 16-godišnje djevojke Nine, koja se zaljubljuje u trenutku kada njena porodica odlučuje napustiti grad i otići u Njemačku.

''Ovo je vrlo ozbiljan tekst, jer je autorica ušla u sve pore te porodice i sve njihove probleme, ljubavne, pitanje odlaska i ostanka, ali i mnoge druge stvari su se provukle, uspomene, sjećanja na neka prošla vremena, nostalgija…Nina da nije upoznala svog dečka i ljubav svog života, otišla bi u Njemačku bez problema, ali taj osjećaj ljubavi, zaljubljenosti i lepršavosti, zapravo, nju vuče da ostane. U predstavi imamo tri generacije i u sve tri imamo ljubavne odnose, ali je u prvom planu kod sve tri generacije da li ostati ili otići. Mislim da stalno 'lomimo' publiku na tu temu, jer im stalno dajemo razloge zašto ostati, a opet i zašto i otići. Na kraju predstave publika ne dobija odgovor da li trebaju otići ili ostati, nego da razmisle o svome životu, gdje se nalaze i kakva su njihova očekivanja i mogućnosti'', istaknula je Kazazić-Obad.

Program 10. festivala glumca BiH bit će nastavljen u nedjelju, 4. juna, kada će nastupiti Centar za kulturu Tivat i Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje s pozorišnim ostvarenjem "Druga strana vjetra''.

federalna.ba/Fena

pozorišna predstava