"Globalni sukobi intenzivirani prošle godine"
(Izvor: Ilustracija/OHCHR)

"Globalni sukobi intenzivirani prošle godine"

Zaraćene strane su prošle godine prešle prihvatljive granice, izjavio je u utorak šef Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk, uključujući i Pojas Gaze, koji trenutno kontrolišu izraelske snage koje su od 7. oktobra ubile više od 37.000 Palestinaca.

Turk je predstavio godišnji izvještaj na 56. sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

"Zgrožen sam nepoštivanjem međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava strana u sukobu u Gazi", rekao je Turk.

On je naglasio:

"Nemilosrdni napadi Izraela u Gazi uzrokuju ogromnu patnju i široko rasprostranjena razaranja, a samovoljno uskraćivanje i opstrukcija humanitarne pomoći se nastavlja. Izrael nastavlja proizvoljno pritvarati hiljade Palestinaca."

Turk je rekao da je otkako je Izrael eskalirao operacije u Rafahu početkom maja, oko milion Palestinaca ponovo je prisilno raseljeno, dok su se isporuka pomoći i humanitarni pristup još više pogoršali.

“Palestinske naoružane grupe i dalje drže mnoge taoce, a u nekim slučajevima i u gusto naseljenim područjima, što dovodi njih i palestinske civile u dodatni rizik. Moraju biti oslobođeni”, rekao je Turk.

Dodao je da se situacija na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalim), ubrzano pogoršava, izazivajući ozbiljnu zabrinutost zbog ubistava.

“Ovo se ne smije nastaviti”, kazao je Turk i pozvao da se poštuju obavezujuće odluke Savjeta bezbjednosti UN-a i Međunarodnog suda pravde.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 37.300 Palestinaca, a 85.300 osoba je ranjeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

federalna.ba/AA

sukobi Ujedinjene nacije Volker Turk
Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida Srebrenica Volker Turk
0 11.07.2024 08:39
Pojas Gaze Izrael Ujedinjene nacije
0 25.06.2024 21:15
ubijeni Palestinci djeca izvještaj Ujedinjene nacije
0 19.06.2024 14:01
Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje Ujedinjene nacije mladi
0 18.06.2024 12:45