Girgin: Turska i međunarodna zajednica podržavaju cjelovitost BiH
(Izvor: AA)

Girgin: Turska i međunarodna zajednica podržavaju cjelovitost BiH

Turska i međunarodna zajednica podržavaju nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, poručio je ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin komentarišući posljednja dešavanja u vezi s "non paperima" u kojima se pominje prekrajanje granica na prostoru Zapadnog Balkana.

"Ovakve izjave, koliko znam, nisu nove. S vremena na vrijeme se pojave. Kao posljednje, u medijima je objavljen jedan papir, ali nije poznat autor. Budući da niko ne stoji iza njega, nema potrebe dugo se na njemu zadržavati. Ali, ovoliko mogu reći, i Turska i međunarodna zajednica podržavaju nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine", rekao je ambasador Girgin i dodao:

"Autori pomenutog papira željeli su Tursku prikazati kao bauka, ali su ispali smiješni. Jer, Turska je država u fazi pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i podržava članstvo u EU i NATO-u svih država Balkana pa tako i Bosne i Hercegovine. Pored toga, odnosi Turske s zemljama Afrike, Bliskog istoka pa čak i Južne Amerike su u stalnoj ekspanziji. Šta onda ima prirodnije od toga da Turska želi razvijati odnose sa zemljama Balkana, čiji je i sama dio?"

Govoreći o odnosima BiH i Turske, ambasador Girgin je podsjetio na historijske veze ovih zemalja.

"Danas u Turskoj imamo možda više građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego što ova zemlja ima stanovnika. To predstavlja jednu veoma važnu poveznicu. Odnosi Turske s Bosnom i Hercegovinom u političkom smislu veoma su dobri. Imamo dijalog na najvišem nivou. Kao što znate, prošlog mjeseca su članovi Predsjedništva BiH boravili u svojoj drugoj posjeti Turskoj. Prvu posjetu imali su 2019. godine. Dvije zemlje podržavaju jedna drugu na međunarodnim forumima", rekao je turski ambasador u BiH.

Dodao je da su ekonomski odnosi dobri, ali da nisu dosegli svoj potencijal i da ima još prostora za napredak.

"Smatram da će novi revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini uveliko doprinijeti razvoju ekonomskih odnosa. Turska u okvirima svojih mogućnosti pruža podršku razvoju cijele BiH. S tim u vezi aktivnosti sprovode brojne institucije naše zemlje. Naše opštine i nevladine organizacije takođe su zainteresovane za ovu zemlju. Imamo jako uspješne priče turskih kompanija koje su neke od starih postrojenja u BiH modernizovale i omogućile njihovu profitabilnost uz unapređenje uslova rada", rekao je Girgin.

Govoreći o projektu izgradnje autoputa između Beograda i Sarajeva, ambasador Girgin je podsjetio da ovakvi infrastrukturni projekti, pored efekata na ekonomiju i blagostanje u regiji, imaju i značajan doprinos političkoj stabilnosti regiona.

"Iz tog razloga, projekat se naziva i 'Autoputem mira'. Prilikom posjete članova Predsjedništva BiH razgovarano je i na ovu temu. Potpisan je još jedan dodatni dokument. Smatramo da će procesi u BiH u vezi s ovim projektom biti intenzivirani", zaključio je ambasador Girgin.

federalna.ba/AA

non paper Turska BiH Sadik Babur Girgin
Gaza Turska Recep Tayyip Erdoğan Joseph Biden Joe Biden Izrael Palestina
0 17.05.2021 21:25
kultura fotografije majka Pronalazak majčinog svijeta Finding Motherland Sarajevo BiH Franzi Kreis
0 17.05.2021 19:02
Isus, Sin Čovječiji kultura Halil Džubran HNK Mostar BiH Mostar
0 16.05.2021 13:04
Krijesnice kultura djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom predrasude djeca djeca sa poteškoćama u razvoju video Čitluk BiH
0 16.05.2021 13:01
pandemija koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cijepljenje cjepivo cjepiva Zetra Sarajevo Kanton Sarajevo BiH
0 16.05.2021 12:46