videoprilog Dženane Hadžihafizbegović (Dnevnik 2)

"Gidionov čvor" Selme Alispahić u srijedu na sceni Pozorišta mladih

Rediteljski prvijenac Selme Alispahić - Gidionov čvor predstava je koja se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, sistemske, ali i lične odgovornosti u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

Rađena prema tekstu koji tematizira kompleksne probleme sistemskog odnosa prema učenicima koji se suočavaju sa vršnjačkim nasiljem, Gidionov čvor na scenu postavlja problem sa kojim se kao društvo svakodnevno susrećemo.

„Mi smo ovu predstavu počeli raditi 5. aprila, prije stravičnih događaja u Beogradu, i ona nije samo sada aktuelna. To je gorući problem, to je nešto što postoji u našem društvu, nešto o čemu se jako puno šuti. Ova predstava je krik, poziv da se o tome govori“, kaže rediteljica.

Predstava, kako kaže Alispahić, nije namijenjena djeci i mladima, već roditeljima i nastavnicima - ponajviše zbog pokušaja da se na scenu postavi tekst koji će otvoriti dijalog, koji će natjerati mlade da se u vezi s pitanjem nasilja obrate odraslima.

„Najvažnije nam je bilo da ovom predstavom nekako pokrenemo to važno pitanje, da se nekako kao društvo u cjelini krenemo baviti mladim i problemima sa kojima se oni susreću i kako im pomoći kroz taj proces odrastanja“, izjavio je dramaturg Adnan Lugonić.

Zapetljava li tražene odgovora dodatno Gidionov čvor ili, ipak, vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno - taj čvor se ne može presjeći, nego kao društvo neophodno je djelovati za nešto za što svi snosimo odgovornost.

„Ova predstava nema namjeru da podučava nego bismo željeli da nakon odgledane predstave svi zajedno, i publika i autorski tim, pokušamo da pronađemo neke bolje načine u odnosima sa djecom, roditeljima, prijateljima, drugovima i drugaricama iz razreda“, kazala je glumica Džana Džanić.

Predstava Gidionov čvor bit će premijerno izvedena na sceni Pozorišta mladih u srijedu, 24. maja, a reprizna izvođenja zakazana su za petak i subotu.

federalna.ba

Gidionov čvor Selma Alispahić Pozorište mladih Sarajevo Pozorište mladih Sarajevo