"Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne historije"
(Izvor: Ilustracija/neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu)

"Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka moderne historije"

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izdali su zajedničko saopštenje povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem pozivaju političke u BiH lidere da “odbace retoriku podjela i djeluju s istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom”, ističući da u EU “nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince”.

Borrell i Varhelyi navode da je genocid u Srebrenici prije 29 godina bio “jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj historiji”.

“Naša je dužnost da odamo počast sjećanju na preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice. Pozivamo lidere da odbace retoriku podjela i djeluju s istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom”, dodaju.

“Zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje historijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pravdi. Ovo je ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida. Moramo zajedno graditi mostove do pomirenja. Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince”, ističu.

U saopštenju se navodi da je u martu 2024. godine Evropsko vijeće odlučilo da otvori pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

“Ovo je ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama za jačanje demokratije, prosperiteta i sigurnosti za građane BiH i približavanje zemlje članstvu u EU. Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, stoji u saopštenju visokih zvaničnika EU.

federalna.ba/Beta

Srebrenica genocid Josep Borrell Oliver Varhely
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica - Potočari genocid u Srebrenici
0 12.07.2024 17:55
Aleksandar Vučić Bošnjaci Srebrenica
0 12.07.2024 13:45
genocid izvještavanje Srbija Republika Srpska
0 12.07.2024 12:04
Halil Lagumdžija Dnevnik D negiranje genocida genocid Zakon o zabrani negiranja genocida
0 11.07.2024 21:51