Galić: Ne nasjedajte na dezinformacije o pozivu na naoružanje

Galić: Ne nasjedajte na dezinformacije o pozivu na naoružanje

Ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje. Ističem da ovakav narativ ne bi trebao biti prisutan u javnosti - kazao je u izjavi za Fenu zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.

Po njegovim riječima, Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH poštuju Zakon o obrani BiH, kojim je točno definirano tko je odgovoran za zapovijedanje i kontrolu nad Oružanim snagama BiH i u kojem slučaju se može proglasiti izvanredno stanje.

- Izvanredno stanje se proglašava kada postoji bilo kakva prijetnja napada na Bosnu i Hercegovinu ili bilo koji dio BiH ili neposredna ratna opasnost. Ništa od navedenog nije aktualno, iz čega se može zaključiti da nema prostora za proglas izvanrednog stanja- ocijenio je Galić.

 Poručio je kako su EUFOR i NATO u BiH garant sigurnosti.

- Oni su zaduženi za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja, odnosno potporu sigurnosnim institucijama u BiH, uključujući Oružane snage BiH - kazao  je zamjenik ministra obrane BiH.

Naime, posljednjih dana društvenim mrežama je kružio pamflet u kojem stoji kako je ugrožena sigurnosna situacija u BiH. Navodni potpisnici tog pamfleta su predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u kojemu se navodi da je ugrožena sigurnosna situacija u BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH također je uputio reakciju u kojoj stoji kako su dokumenti u kojima se poziva na rat falsifikat, te pozvao građane na oprez prilikom informiranja uputivši ih da sve vijesti koje se tiču Parlamenta prate na njihovoj službenoj stranici.

federalna.ba/Fena

Slaven Galić