Galić i Goganović razgovarali s Brayonom o NATO putu BiH

Galić i Goganović razgovarali s Brayonom o NATO putu BiH

Zamjenici ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić i upravljanje resursima Aleksandar Goganović,  primili su danas u posjetu pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za obavještajne poslove i sigurnost Scotta W. Brayona.

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o putu BiH u NATO savez i Evropsku uniju, sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, stanju u svijetu i Balkanu, ali i drugim temama, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zamjenik Galić izrazio je zadovljstvo zbog posjete i poželio dobrodošlicu gospodinu Brayonu. Iskazao je posebnu zahvalnost na podršci koju NATO-a pruža Bosni i Hercegovini kroz projekat Izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB).

U kontekstu trenutnih sukoba u svijetu, zamjenik ministra Galić je istakao da bi Bosna i Hercegovina „pod kišobranom Evropske unije i NATO saveza mnogo lakše odgovorila sigurnosnim izazovima“, te izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina postati članica i Evropske unije i NATO-a, što bi svakako doprinijelo i ekonomskom razvoju i prosperitetu države.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Scott W. Brayon rekao je da ovo njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini i regiji. Istakao je da je NATO posvećen Bosni i Hercegovini i podržava napore koje čini na putu evropskih i euroatlantskih integracija, te poručio da svaka zemlja ima pravo odabrati svoj sigurnosni put, bez spoljnih uticaja.

- Želim da bliže sarađujemo kada su u pitanju euroatlantske integracije. Želim da naše sigurnosne službe imaju blisku saradnju. Dobro sigurnosno stanje osigurava i razvoj ekonomije i doprinosi prosperitetu države. Svima nam je cilj siguran i stabilan Balkan - poručio je Brayon.

Zamjenik ministra Goganović se također pridružio riječima dobrodošlice.

- Saradnja BiH i NATO-a je na jako visokom nivou, i ostvaruje se kroz mnoge programe partnerstva, rekao je Goganović te istakao da je sigurnosna situacija u BiH stabilna. Također je pohvalio saradnju sa EUFOR-om, koji ima mandat da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH.

- Bosna i Hercegovina će uvijek podržavati mir zato i put BiH ka Evropskoj uniji ne smije imati alternativu - poručio je Goganović.

federalna.ba/Fena

Slaven Galić Aleksandar Goganović NATO Scott W. Brayon
Hrvatska Slaven Galić posjeta
0 20.05.2024 13:10
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" NATO
0 30.04.2024 10:26