Funkcioneri Trojke odriču se povećanja plata
(Izvor: AA)

Funkcioneri Trojke odriču se povećanja plata

Vijeće ministara usvojilo je Nacrt zakona o budžetu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u kojem je predviđeno povećanje plata na državnom nivou. Time će nakon dugo godina državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH i granični policajci dobiti povećanje plata. Tim povodom oglasili su se iz stranaka Trojke: Naše stranke, NiP-a i SDP-a:

„Povećanje plate našim vojnicima, policajcima i brojnim drugima koji omogućavaju da kao država uopšte funkcionišemo znači ustvari jačanje države. Pogotovo smo zadovoljni činjenicom da smo njihovu potrebu za povećanjem plata uspjeli zadovoljiti u vrijeme inflatornog pritiska.“

Međutim, plate su povećane i funkcionerima, tj. izabranim i imenovanim licima. Iz Trojke o tome kažu: „Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja još prije glasanja. Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda.

Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plate ministara i zastupnika", kažu u saopćenju Trojke.

federalna.ba

Trojka povećanje plata