Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Francuske kaznila je danas četvoricu fudbalera Paris Saint Germaina uslovnom kaznom od jedne utakmice suspenzije zbog uvredljivog skandiranja na račun igrača Olympique iz Marseillea poslije utakmice u prvenstvu. Komisija je ispitala Ousmanea Dembéléa, Achraf Hakimija, Randal Kolo Muanija i Layvina Kurzawa, nakon što su snimljeni kako vrijeđaju igrače Olympiquea poslije pobjede od 4:0 u prvenstvenoj utakmici prošlog mjeseca. Sva četvorica su uputila izvinjenja.

Tokom te utakmice navijači pariskog kluba su uzvikivali homofobne parole na račun protivničkih fudbalera, zbog čega je PSG kažnjen zatvaranjem dijela tribina na dvije utakmice, od čega jednu uslovno. Zbog sličnih incidenta prethodnih godina, francuski klubovi su kažnjavani novčano ili zatvaranjem tribina. 

Francuski zakon predviđa kaznu zatvora do godinu dana i novčano 45.000 eura za vrijeđanje homoseksualaca u javnosti.

Homofobna skandiranja se često čuju sa tribina na utakmicama francuskih liga, klupski zvaničnici su ih dugo tolerisali, a fudbalski čelnici su se borili da pronađu odgovarajuće rješenje tog problema.

Poslije utakmice na Parku prinčeva prije četiri godine između Paris Saint Germaina i Marseillea, tokom koje su domaći navijači uzvikivali homofobne parole, francuska liga pokrenula je akcioni plan kojim je omogućila navijačima da prijave sekstističke, homofobne ili rasne incidente kojima su svjedočili.

federalna.ba/Beta