Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala

Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala

Velež se istinski voli od malih nogu, bez obzira za koji tim navijali, mada je nas iz Sarajeva, sa Grbavice, natjerao na navijačke suze, 24. maja 1981., kada je u finalu tadašnjeg Kupa maršala Tita, dobio Želju s 3:2 na beogradskoj Marakani. Ipak, te majske večeri se slavilo i u Sarajevu, a kada je karavan Veležovih navijača prolazio kroz Ilidžu, gdje je živio nemali broj žitelja porijeklom iz Hercegovine, shvatili smo kako se istinski voli i živi za svoj klub! Pet godina kasnije, 1986. Velež će ponovo osvojiti tadašnji Kup maršala Tita. Po sticanju nezavisnosti BiH, nažalost, Velež dugo ništa nije osvojio, tek ove 2022. godine Kup, a svi znamo da se nikada nije vratio na svoj kultni stadion Pod Bijelim brijegom, kojeg i danas pamtimo po naljepšem fudbalskom turniru na svijetu, Februarskom, koji smo redovno pratili tih sunačnih mostarskih dana. A febraura 2017. godine, u Narodnom pozorištu Mostar, na “Času historije” – “VELEŽ, IDEJA, POKRET, KLUB”, profesor Zdravko Grebo rekao je onu čuvenu historijsku rečenicu:

„Fudbal je više od igre, a Velež je više od fudbala“.

Nažalost, naš dragi profesor Grebo nije dočekao da vidi povratak svog Veleža u društvo najboljih kojem i pripada i ponovno osvajanje Kupa. Neka je laka bosanskohercegovačka zemlja našem profesoru, a Velež zaista jeste više od fudbala.

Pri povratku Veleža u društvo najboljih 1. juna 2019. godine svi putevi su vodili u Mostar, na Veležov novoizgrađeni stadion Rođeni u Vrapčičima. Iz svih krajeva svijeta došli su simpatizeri Veleža, pa i navijači drugih klubova da proslave povratak Veleža u Premijer ligu BiH…

"Velež će se boriti i za titulu prvaka Bosne i Hercegovine i opet igrati širom Evrope“, bile su želje navijača.

I tako je i bilo i na Veležovu stotku osvojen je Kup Bosne i Hercegovine, napisane knjige i filmovi o Rođenima...

Rođeni se rodio na današnji dan prije 100 godina, a kako je Velež više od fudbala, kao što je fudbal više od igre, Velež će se živjeti, voljeti i čuvati u srcima generacija širom svijeta dok Neretva teče.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Velež Zdravko Grebo
Konferencijska liga fudbal nogomet Velež Tuzla City
0 21.07.2022 22:35
Velež Zrinjski Tuzla City Konferencijska liga
0 18.07.2022 20:14
Velež Posušje fudbal nogomet
0 15.07.2022 20:26