FS Ukrajine bojkotuje sva takmičenja u kojima učestvuju ruske ekipe
(Izvor: Sky Sports)

FS Ukrajine bojkotuje sva takmičenja u kojima učestvuju ruske ekipe

Fudbalski savez Ukrajine (AUF) saopćio je danas da će bojkotovati sva takmičenja u kojima će učestvovati ruske ekipe.

Savez je to odlučio dan nakon što je Evropska fudbalska unija (UEFA) saopćila da će ruske ekipe uzrasta do 17 godina vratiti u svoja takmičenja.

Ukrajinski savez je osudio tu odluku evropske kuće fudbala.

"AUF potvrđuje da neće učestovovati ni u jednom takmičenju u kojima učestvuju ruske ekipe i zahtijeva od UEFA-e da promijeni odluku", navodi se u saopćenju.

Ukrajinski savez je pozvao ostale zemlje da bojkotuju moguće utakmice protiv ruskih reprezentacija.

UEFA je u utorak saopćila da je u dogovoru sa Međunarodnom fudbalskom federacijom (FIFA) odlučila da vrati u takmičenja ruske ekipe uzrasta do 17 godina pošto "djeca ne smiju biti kažnjena za djela za koja su isključivo odrasli odgovorni."

Izvršni komitet UEFA-e ocijenio je da je "posebno za žaljenje to što je zbog sukoba generacija maloljetnih igrača lišena prava da učestvuje u međunarodnim takmičenjima."

Ruske reprezentacije će igrati bez zastave, himne, zvanične opreme i van ruske teritorije, precizirala je UEFA.

UEFA je ponovo osudila "nelegalni rat koji vodi Rusija" i navela da suspenzija ostalih ruskih ekipa ostaje na snazi sve dok se ne završi rat u Ukrajini.

Do jučerašnje odluke, sve ruske reprezentacije i klubovi bili su isključeni iz međunarodnih takmičenja otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.

federalna.ba/Beta

UEFA Ukrajina Rusija FIFA