Friedrich Merz novi predsjednik njemačkog CDU-a
(Izvor: EPA-EFE/Joerg Carstensen)

Friedrich Merz novi predsjednik njemačkog CDU-a

Friedrich Merz danas je velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), javlja Anadolu Agency (AA).

"Duboko sam dirnut i zadivljen ovim rezultatom", rekao je 66-godišnji Merz nakon objave rezultata online glasanja.

Za Merza je glasalo 94,6 posto delegata, odnosno dobio je podršku 915 od ukupno 983 delegata, čime je potvrđen izbor stranačke baze koja je u decembru Merzu dala najveću podršku.

Za novog generalnog sekretara CDU-a izabran je zastupnik u Bundestagu Mario Czaja.

Merz je predstavnik konzervativnog krila CDU-a i do sada je najavljivao kako će tu stranku vratiti na konzervativne smjernice s kojih je stranka skrenula zbog liberalnog kursa koji je slijedila dugogodišnja predsjednica stranke i njemačka kancelarka Angela Merkel.

On je tako postao lider njemačke opozicije čiju okosnicu čini demokršćanska unija koja okuplja CDU i sestrinsku Kršćansko-socijalnu uniju (CSU).

Novi čelnik CDU-a Merz već je najavio jačanje saradnje unutar demokršćanske unije i već se sastajao s liderom CSU-a Markusom Soederom.

Mjesto predsjednika CDU-a je ostalo upražnjeno nakon što je dosadašnji predsjednik Armin Laschet nakon izgubljenih parlamentarnih izbora u septembru najavio povlačenje s te pozicije na kojoj je bio godinu.

Merz je treći predsjednik CDU-a od kraja 2018. godine i povlačenja tadašnje kancelarke Angele Merkel s pozicije stranačkog šefa. Nju je zamijenila Annegret Kramp-Karrenbauer, a nakon nje i Armin Laschet. Merz se u oba slučaja bio kao protukandidat, ali je gubio dvoboje, jer su njegovi protukandidati imali podršku Merkel, a on je slovio za vođu njenih kritičara unutar stranke.

Merz se zbog neslaganja s kancelarkom Merkel 2009. godine privremeno povukao s političke scene, a kritičari mu ponajviše zamjeraju prisnost s industrijom i činjenicu da je u razdoblju kada se povukao iz politike bio član Nadzornog odbora američkog financijskog fonda Blackrock.

federalna.ba/AA

Friedrich Merz Angela Merkel