Frédéric de La Mur na fotografijama zabilježio šezdeset lica Evrope
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Frédéric de La Mur na fotografijama zabilježio šezdeset lica Evrope

Izložba radova francuskog fotografa Frédérica de La Mura koja je nastajala na njegovom putu kroz Evropu na biciklu otvorena je danas u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u organizaciji Francuskog instituta u Bosni i Hercegovni, kao dio programa Dana frankofonije 2023

Postavka prati njegova dva prelaska Evrope biciklom i donosi 60 lica Evrope, od Baltika do Balkana. Frederic de La Mur je radio kao fotograf u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova skoro 40 godina, putovao je svijetom, dokumentirajući njegove promjene, oslobođenja, ujedinjenja, povratke u mir.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic kazala je da je Frederic de La Mur obišao cijelu Zemlju, jer je to u njegovom DNK, podvukavši njegovu potrebu da puno putuje i slika.

- Kada se penzionisao odlučio je da ne leti više avionom nego da se služi biciklom - kazala je Toudic.

Ona je istakla da je Frederic de La Mur na svojim fotografijama bilježio neke važne istorijske trenutke.

Frederic de La Mur ističe da je imao sreću da putuje u 139 zemalja radeći u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske. Kako je naveo, imao je priliku da prati izbliza velike pregovore na svjetskom nivou, između ostalog i pregovore vezano za Dejtonski sporazum.

Penzionisao se 2019. godine, te uzeo biciklo i napravio povratak u svoju prošlost.

Odlučio je da prođe mjestima koja je već upoznao "ali drugom brzinom". Prvi dio putovanja je vezan za period željezne zavjese. Drugi dio izložbe donosi fotografije koje oslikavaju put kroz Njemačku, Češku, Italiju , Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, svjedočeći o promjenama u tim zemljama.

Frederic de La Mur objavio je četiri knjige, koje se između ostalog bave svakodnevnim životom u Japanu, glavnim trgovačkim lukama Evrope i međunarodnim odnosima.

federalna.ba/Fena

izložba