Francuzi večeras igraju prvu utakmicu na EP, politička kriza u prvom planu

Francuzi večeras igraju prvu utakmicu na EP, politička kriza u prvom planu

Francuski tim kapitena Kyliana Mbappea, koji je favorit na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Njemačkoj, večeras izlazi na teren protiv Austrije u Dusseldorfu, sa pozadinom političke krize u Francuskoj.

"I za Plave je došlo vrijeme da uđu u kampanju", naslov je lokalnog francuskog lista La Provence aludirajući na prijevremene parlamentarne izbore zakazane u dva kruga, 30. juna i 7. jula.

Francuski list L'Equipe sa svoje strane ima tekst sa naslovom "Pobjeda u prvom krugu".

Nedavno raspuštanje parlamenta i zakazivanje izbore poslije pobjede ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje na izborima za Evropski parlament, postao je jedna od glavnih tema i pitanja novinara francuskim igračima u Njemačkoj.

Izjave Marcusa Thurama u subotu kada je pozvao na borbu protiv Nacionalnog okupljanja i Mbappea u nedjelju da je protiv ekstrema i ideja koje izazivaju podjele, stavile su u drugi plan sportske teme.

Zbog toga će svjetski vicešampioni početi Evropsko prvenstvo u teškom i napetom kontekstu, ocijenila je agencija France Presse.

Mbappe je u svakom slučaju navikao da bude na prvoj liniji fronta i nikada se nije plašio da zauzme stav o nekim društvenim temama.

Utakmica Francuska-Austrije počinje večeras u 21.00.

federalna.ba/Beta

Francuska Austrija EURO 2024
Francuska požar poginuli
0 18.07.2024 08:24
EURO 2024 Gareth Southgate ostavka
0 16.07.2024 12:30
EURO 2024 Thomas Mueller
0 15.07.2024 12:25