Francuski tajkun rekao da je dao Netanyahuu milion dolara i plaćao mu ljetovanja
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Francuski tajkun rekao da je dao Netanyahuu milion dolara i plaćao mu ljetovanja

Francuski biznismen Arnaud Mimran, dugogodišnji saradnik premijera Izraela Benjamina Netanyahua, snimljen je u zatvorskoj ćeliji kako tvrdi da mu je dao milion dolara, da mu je plaćao odmore i kupovao skupe satove, prenose danas izraelski mediji. Francuski novinski site Mediapart objavio je da su te riječi Mimrana snimljene 2019. i 2020. godine pošto su ga francuske sudske vlasti prisluškivale u okviru istrage u jednom drugom slučaju.

Mimran je u zatvoru od 2016, a 2021. je osuđen na zatvorsku kaznu u odvojenom slučaju.

Netanyahuov kabinet je porekao tvrdnje fracuskog tajkuna kao "obmanjujuće laži osuđenog kriminalca koji sjedi u zatvoru".

Biznismen je tvrdio da je plaćao sve troškove Netanyahua i njegove supruge Sare dok su bili na odmoru na skupim mjestima. Naveo je takođe da je kupio Netanyahuu luksuzan sat "Panerai", znajući da mu se sviđa njegov.

"Kupio sam sebi jedan sat. Njemu se svidio, pa sam kupio i njemu. Volio je poklone, političari su paraziti", rekao je Mimran.

Mimran se hvalio svojom uticajnom mrežom poznanika, uključujući Netanyahua i francuskog poslanika Meyera Habiba, takođe bliskog Netanyahuu. Ponosio se da koristi poznanstva da omete telekomunikacijske ponude u Izraelu jednog svog "neprijatelja u Francuskoj".

Habib je takođe odbacio Mimranove tvrdnje i označio ga "očajnim zatvorenikom".

On izdržava 13 godina zatvorske kazne zbog otmice, zatvaranja i ucjenjivanja rivala - biznismena i osam godina zatvora zbog prevare od 283 miliona dolara u trgovini dozvolama za emisiju ugljenika i poreze. U tom slučaju, označenom kao najveća prevara u istoriji EU, sumnjalo se na umiješanost Netanyahua jer je Mimran svedočio da je dao Netanyahuu 200.000 dolara 2009. godine da mu finansira izbornu kampanju.

Netanyahu je to odbacio tvrdeći da je dobio samo 40.000 dolara 2001. godine i da je taj novac potrošio javna diplomatska nastojanja, a ne sopstvenu kampanju. Po izraelskom zakonu individualni doprinosi kampanji su ograničeni na svega 2.700 dolara. Na jednom snimku iz jula 2020. Mimran je opisao kako se dogovarao da ugosti svoje poslovne partnere i Netanyahua u jednom restoranu ne bi li ih impresionirao.

"Kada je trebalo da radim s nekim, pozvao bih ga da objeduje s 'Bibijem' (Netanjahuom). Ja bih organizovao večeru u Monaku svaki dan i svaki put bih pozivao osobu sa kojom sam želio da učvrstim vezu", rekao je navodno Mimran.

Mimran je dodao da je Netanyahua vodio u Parizu kuda god je htio i da je Netanyahu radio šta god je htio, da nije bilo granica, da se od Netanyahua moglo sve tražiti, te da mu je obično davao novac u gotovini, po 10.000 do 20.000 eura.

Milion dolara je prebacio Netanyahuu preko jednog gruzijskog biznismena, a plaćao je odmore njemu i njegovoj supruzi Sari u Majamiju, Monaku Sen Tropeu, skijalištu Dovil i drugdje. Jednom je od njega zatraženo da plati 2.600 dolara za doručak para Netanyahu u luksuznom hotelu u Parizu.

federalna.ba/Beta

Arnaud Mimran Benjamin Netanyahu
Olaf Scholz Benjamin Netanyahu Njemačka Izrael Pojas Gaze
0 10.12.2023 10:32
Izrael Gaza Hamas Benjamin Netanyahu
0 07.12.2023 21:31
Benjamin Netanyahu Gaza
0 27.11.2023 17:48
Benjamin Netanyahu Gaza Izrael
0 26.11.2023 19:08