Francuska zaplijenila naoružanje na iranskom brodu na putu za Jemen

Francuska zaplijenila naoružanje na iranskom brodu na putu za Jemen

Francuske mornaričke snage u januaru su zaplijenile hiljade jurišnih pušaka, mitraljeza i protutenkovskih projektila u Omanskom zalivu u brodovima koji su dolazili iz Irana i kretali su se prema jemenskim Huti pobunjenicima, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Iako je Iran negirao da je umiješan, fotografije oružja koje je objavila Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) pokazale su da je slično oružju koje su zaplijenile američke snage u drugim pošiljkama vezanim s Teheranom.

Objava dolazi u trenutku kada se Iran suočava sa sve većim pritiskom Zapada zbog svoje pošiljke bespilotnih letjelica Rusiji tokom njenog rata protiv Ukrajine, kao i zbog njegovog nasilnog višemjesečnog obračuna protiv demonstranata.

Regionalne napetosti također su porasle nakon navodnog izraelskog napada dronom na vojnu radionicu u centralnom iranskom gradu Isfahanu u subotu. Prethodni ciklusi nasilja od kolapsa iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama uključuju pokretanje osvetničkih napada Islamske Republike na moru.

Zapljena se desila 15. januara u Omanskom zalivu, vodotoku koji se proteže od Hormuškog moreuza, uskog ušća Perzijskog zaliva, preko Arapskog mora i Indijskog okeana. CENTCOM je naveo da se zapljena dogodila “na rutama koje se tradicionalno koriste za nezakonit promet oružja od Irana do Jemena”.

Rezolucijom Ujedinjenih nacija zabranjuje se promet oružja jemenskim Huti pobunjenicima koje podržava Iran, i koji su zauzeli glavni grad zemlje krajem 2014. i u ratu su s koalicijom pod saudijskim vodstvom koja podržava međunarodno priznatu vladu te zemlje od marta 2015. godine.

Wall Street Journal je prvi javio o zapljeni, identificirajući uključene snage kao elitne francuske specijalne snage. Dvojica zvaničnika koji su znali za zabranu, govorili su za Associated Press pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu imali dozvolu da javno govore o detaljima operacije, na sličan način su identificirali Francuze kao izvršioce zapljene.

Francuska vojska nije odgovorila na zahtjeve za komentar o zapljeni oružja.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani u online poruci odbacio je procjenu da je Teheran isporučio oružje na brodu i opisao optužbe kao "politički motivirane". Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopćila je za AP da se Teheran "pridržava rezolucija koje je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a u vezi s Jemenom".

Iako Francuska ima mornaričku bazu u Abu Dabiju, obično zauzima diskretniji pristup u regiji, dok zadržava diplomatsko prisustvo u Iranu.

Iran dugo vremena negira da naoružava Hute, iako su zapadne zemlje, stručnjaci UN-a i ostali pratili oružje u rasponu od noćnih nišana, pušaka i projektila do Teherana. U novembru je američka mornarica saopćila da je pronašla 70 tona komponente raketnog goriva skrivene među vrećama gnojiva na brodu koji je iz Irana krenuo za Jemen.

federalna.ba/Fena

Francuska Iran