Francuska u julu ponovo otvara noćne klubove
(Izvor: Ilustracija)

Francuska u julu ponovo otvara noćne klubove

Francuska vlada planira dopustiti noćnim klubovima ponovno otvaranje u julu, saopćio je ministar zdravstva  Olivier Veran u četvrtak, omogućujući tom sektoru da ponovo djeluje prvi put otkako je zatvoren tokom prvog lockdowna u cilju suzbijanja COVID-19, naređenog u martu 2020.

Veran je kazao da vlada radi na sigurnosnim protokolima za ponovno otvaranje, dok će njihovi detalji biti objavljeni u naredoj sedmici, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron saopćio u ovom mjesecu da će rad noćnih klubova biti omogućen od 21. juna.

-  U julu se očekuje da se noćni klubovi ponovo otvore, uz konkretne zahtjeve – izjavio je Veran za francusku BFM televiziju, ne pružajući precizan datum.

Više od stotinu od 1.600 noćnih klubova u Francuskoj trajno je zatvoreno zbog pandemijske krize, sudeći po sindikatu ugostitelja UMIH.

Francuska je ublažila svoj treći nacionalni lockdown - koji ima za cilj da obuzda epidemiju koronavirusa – u prošlom mjesecu ponovnim otvaranjem bašti ugostiteljskih objekata 19. maja. Prošle je sedmice restoranima, barovima i kafićima dopušteno ponovno otvaranje za usluge u zatvorenim prostorima, prvi put u sedam mjeseci.

Vlada je saopćila u srijedu da će noćni policijski sat ukinuti od 20. juna dok se pandemijska situacija poboljšava brže od predviđene, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Francuska noćni klubovi
Francuska Emmanuel Macron Adolf Hitler
0 21.07.2021 10:29
Mali Francuska avion
0 20.07.2021 18:11
Francuska špijuniranje novinara Pegaz špijuni
0 20.07.2021 13:04