Francuska traži dogovor s Britanijom u vezi s migrantskom krizom
(Izvor: Arhiva)

Francuska traži dogovor s Britanijom u vezi s migrantskom krizom

Francuska vrši pritisak na Evropsku uniju u vezi s postizanja novog sporazuma s Velikom Britanijom kako bi se jednom zauvijek razriješila migrantska kriza u La Mancheu, a prijedlog francuske vlade će iznijeti premijer Jean Castex u utorak britanskom kolegi Borisu Johnsonu, javlja DPA. 

- Taj bi sporazum trebao jasno odrediti pojedinačne odgovornosti Britanije kao i njenih susjeda s druge strane Engleskog kanala - izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin nakon što je o tome u ponedjeljak u Parizu razgovarao s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Potrebno je što hitnije otvoriti kanale za legalnu migraciju u Veliku Britaniju, ustvrdio je Darmanin, napomenuvši kako Britanci nisu prihvatili ,,svoj dio tražitelja azila."

Njegovim izjavama prethodila je specijalna konferencija o migracijama preko La Manchea u Calaisu, na kojoj je dogovoreno pooštravanje postupanja prema bandama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Velika Britanija je s tog sastanka bila isključena nakon što je britanski premijer Boris Johnson izazvao diplomatski incident objavom svog pisma upućenog Macronu, u kojemu kritizira način na koji Pariz upravlja stanjem na terenu.

Britanski i francuski dužnosnici međusobno se optužuju za smrt 27 migranata koji su se prošle srijede utopili u kanalu La Manche u pokušaju da dođu do Velike Britanije.

federalna.ba/Fena

Francuska Velika Britanija La Manche migranti