Francuska ministarka sporta se zalaže za gest u znak podrške ljudskim pravima na SP
(Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT-TESSON)

Francuska ministarka sporta se zalaže za gest u znak podrške ljudskim pravima na SP

Francuska ministarka sporta Amelie Oudea Castera izjavila je danas bi reprezentacija te zemlje na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru trebalo da simboličkim gestom podrži ljudska prava, nakon što je Fifa zabranila upotebu inkluzivnih kapitenskih traka "Jedna ljubav".

"Da li još uvijek postoji način da francuski tim pokaže privrženost poštovanju ljudskih prava? Odgovor je da. Nijemci su to pokazali", rekla je Oudea Castera za francuske medije. 

Francuska ministarka je istakla da će fudbaleri Francuske "biti slobodni" da se izraze u narednim sedmicama, tokom prvenstva.

"Oni također dijele te vrijednosti i važno je da ih zastupaju", navela je  Oudea Castera.

Fudbaleri Njemačke rukom su prekrili usta prilikom timskog fotografisanja pred meč sa Japanom u srijedu. Taj gest je bio odgovor na odluku Fife da zabrani plan sedam evropskih reprezentacija da nose kapitenske trake u duginim bojama, u znak protesta zbog, kako tvrde, kršenja ljudskih prava u Kataru.

Aktuelni šampion svijeta, reprezentacija Francuske, pobijedila je Australiju 4:1 u prvom kolu Grupe D Svjetskog prvenstva u Kataru, a sljedeću utakmicu odgiraće u subotu sa Danskom.

federalna.ba/Beta

Amelie Oudea Castera Francuska