videoprilog Amera Kovačevića (Federacija danas)

Francuska donirala BiH novu opremu za potragu i spašavanje na visinskim predjelima

Francuska je donirala Bosni i Hercegovini novu opremu za potragu i spašavanje na visinskim predjelima i namijenjena je Gorskim službama u BiH, kao i Graničnoj policiji BiH.

Najveću kočnicu u radu Gorske službe spašavanja prave adminstrativne procedure i razni nivoi vlasti, koje treba riješiti na nivou BiH. Donirana oprema će pomoći u konkretnim aktivnostima spašavanja onih koje zadesi nesreća.

“Francuska je upravo dostavila prvi kontigent opreme i medicinskih sredstava koja će se koristiti za trening, a trening će sprovesti iskusni specijalisti iz Austije”, kazao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić  (SDA).

Ambasadorica Francuske u BiH Catherine Toudic podsjetila je sve kako su Francuska i Austrija planinske zemlje:  “Treba to reći, imamo možda i najbolje stručnjake u toj oblasti. Zbog toga smo htjeli zaista da ovdje uručimo materijal koji je potreban, jer nam je zbog pandemije ostalo materijala, pa smo pomislili da bismo upravo mogli u ovom području da djelujemo”.

Iz Gorske službe ističu zadovoljstvo doniranom opremom, ali i prilikom u kojoj će najkvalifikovaniji pripadnici službe dobiti dodatnu edukaciju u oblasti spašavanja.

“Mi se iskreno nadamo da će ova oprema koja je danas donirana biti dovoljna za edukaciju 10 osoba“, naveo je Emil Balavac, predstavnik Gorske službe spašavanja u BiH.

Ovo je samo početak saradnje u kojem se očekuje novi dio donacije opreme i daljnja edukacija i osposobljavanje pripadnika Gorske službe naše države.

federalna.ba

Francuska GSS donacija
Emmanuel Macron Francuska Alžir
0 18.04.2021 23:47
Bisera Turković Ji Ping Kina donacija vakcine
0 16.04.2021 15:13
žrtve koronavirus Covid19 Francuska pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 15.04.2021 20:28
Francuska Pakistan
0 15.04.2021 18:12
žrtve koronavirus Covid19 Francuska pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 14.04.2021 21:25