Forum Mladi i mediji - Mladi u BiH ne prate tradicionalne medije
(Izvor: Fena/Ja bih u EU)

Forum Mladi i mediji - Mladi u BiH ne prate tradicionalne medije

Mladi u BiH u velikom broju ne prate tradicionalne medije, nisu zadovoljni sadržajem koji oni nude, te takav sadržaj traže na internetu i društvenim mrežama. Tradicionalni mediji u BiH, s druge strane, zbog nedostatka sredstava slabije ulažu u produkciju specijaliziranih sadržaja za mlade.

To je zaključeno na Forumu "Mladi i mediji – Reconnect", koji je okupio mlade, novinare, kao i druge predstavnike medija i proizvodnje medijskih sadržaja i monitoringa.

- Ovaj projekt je važan jer se bavi aktivnijim angažmanom civilnog društva, mladih prvenstveno u unaprjeđenju medijskog sadržaja i zaštiti novinarskih sloboda – rekao je Vladimir Pandurević iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Forum je organizovan u okviru projekta „Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a provode "Ja bih u EU" i Mediacentar. Bilo je govora o medijima i sadržajima koje mladi prate, o formatima koje mediji koriste pri produkciji vijesti ali i preporukama koje bi formate bilo dobro koristiti kako bi mediji privukli i zadržali mlade.

Predstavnica Media Centra i autorica istraživanja Anida Sokol predstavila je istraživanja provedena u okviru projekta Mladi za bolje medije kojim se nastojalo, između ostalog, odrediti koliko mladi prate tradicionalne medije i koji specijalizirani sadržaji za mlade postoje u BiH.

- Mediji rijetko strateški pristupaju pripremi sadržaja programa za mlade. Neophodno je da tradicionalni mediji u BiH pronađu način da privuku mlađu publiku, da pripreme sadržaje koji su njima zanimljivi ali i one koji su edukativni i koji se bave društveno relevantnim pitanjima. Kroz Forum smo pokrenuli ovo važno pitanje. Nadam se da će mediji i mladi kroz razgovore i saradnju naći način da vrate mladu publiku medijima – istakla je Sokol.

Također, na Forumu je konstatovano da novinarske emisije trebaju započinjati pozitivnim vijestima. To je ono što mladi žele da čuju i mladi traže razlog da ostanu ovdje.

„Mladi za bolje medije” projekat je koji nastoji da uspostavi vezu mladih i medija, razvijajući inovativni pristup jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju "Ja bih u EU".

federalna.ba/Fena

Mladi u BiH BiH mediji tradicionalni mediji
košarka BiH Francuska
0 18.08.2022 14:39
prosječna plata BiH
0 18.08.2022 14:37
sport fudbal nogomet Premijer liga BiH u nogometu BiH FK Sloga NK Široki Brijeg
0 17.08.2022 09:21
Christian Schmidt Visoki predstavnik u BiH BiH Hrvati
0 17.08.2022 08:48