Forum 'Kafa i čaj' simolična prilika za približavanje Kine i Bosne i Hercegovine

Forum 'Kafa i čaj' simolična prilika za približavanje Kine i Bosne i Hercegovine

Kina je na svom putu modernizacije usmjerena na paralelni razvoj materijalne i duhovne civilizacije - rekao je ambasador Narodne Republike  Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping.

Ambasador Ji Ping bio je uvodničar na trećem forumu simboličnog naziva "Kafa i čaj", na kojem učestvuju intelektualci i javne ličnosti iz BiH različitih formata i razgovaraju o raznim temama vezanim za Kinu, saopćeno je iz Udruženja "BiH-kineskog prijateljstva"

Tema  foruma "Kafa i čaj", bila je modernizacija Kine i dalje dubinske reforme i otvaranje nakon Dvadesetog kongresa Komunističke partije Kine, koji je održan u oktobru u Pekingu.

- Naučni socijalizam prepun je obnovljene vitalnosti u Kini 21. vijeka. Kineska modernizacija nudi čovječanstvu novi izbor za postizanje modernizacije. Komunistička partija Kine (KPK) i kineski narod pružili su čovječanstvu više kineskog uvida, bolji kineski doprinos i veću kinesku snagu da pomognu u rješavanju zajedničkih izazova i dali su nove i veće doprinose plemenitom cilju ljudskog mira i razvoja  - dodao je ambasador Ji.

„Kafa i čaj“ je inicijativa Udruženja "BiH-kineskog prijateljstva", koje u BiH djeluje od 2014. godine, a do sada je realizovalo niz različitih projekata koji se dotiču kulturne, ekonomske i općenito društvene saradnje između pojedinaca i institucija dviju zemalja.

Tribinu je moderirao predsjednik Udruženja Faruk Borić, a na njoj su učestvovali intelektualci i javne ličnosti iz više gradova Bosne i Hercegovine.

- Želja nam je da, svjesni ukupne situacije u BiH i svijetu, na pristojan način približimo dvije kulture i ljude iz Kine i BiH kako bi upoznali različite aspekte života u ove dvije zemlje. Bosna i Hercegovina treba iskoristiti sve mogućnosti kako bi krenula putem razvoja. Zato govorimo o kineskoj modernizaciji, ne da bismo kopirali kineski način, već da bismo proširili vidike - istakao je Borić.

federalna.ba/Fena

Kina