videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2)

Forto: Treba zabraniti upotrebu „malina respiratora“

Nakon hitne sjednice Vlade KS, na konferenciji za medije obratio se premijer KS Edin Forto.

Govorio je o situaciji sa pismima koja su objavljena u medijima u protekla dva dana i zaključcima Vlade KS da današnje sjednice.

Forto je rekao da su navodi iz objavljenih pisama uznemirili javnost.

„Oni su rekli kako su sve radili u skaldu sa svojim mogućnostima, u skladu za zakonom. Tražili su da se mi složimo s njima i mi to nismo htjeli. Vlada KS danas je zasjedala i donijela određene zaključke. Ono što smo utvrdili i što nam je potvrđeno od strane predstavnika KCUS-a je da postoji drugi dopis i da je 17 anesteziologa potpisalo taj dopis, oni to zovu internom komunikacijom“, kazao je Forto.

U zaključcima je također navedeno da Vlada KS traži da FUZIP uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje.

„Tražimo od Tužilaštva BiH i Tužilaštva KS da ispitaju sve navode u slučaju posebno gdje se kaže da su bili ugroženi životi ljudi. Vlada KS poziva i ohrabruje sve uposlenike KCUS-a da ukoliko imaju saznanja da je postupano izvan liječničke strkuke da to prijave i zaštitit ćemo ih od bilo kojeg oblika odmazde uključujući i pravo na rad. Mislim da treba zabraniti upotrebu „malina respiratora“, a ako postoji mogućnost da se pronađu respiratori koji nisu nikome sporni tražimo da se to uradi“, kazao je Forto.

Premijer je kazao kako su predstavnici KCUS-a jutros kazali da ti respiratori ( koje je nabavila Srebrena malina) u funkciji i da ih koriste.

„Nisu nam dali informaciju da će ih povući. Mislim da je dobro pitanje za njih zašto ih povlače. Kad dobijete tvrdnju za koju nemate dokaze, i mi kažemo dajte da to utvrdimo stručnom analizom i da uvedemo adhoc tijelo i oni to odbiju, onda je poruka jasna“, kazao je Forto.

federalna.ba

Edin Forto KCUS liječenje covid-19
Edin Forto Gabriel Escobar
0 18.04.2024 09:11
Almir Džuvo Edin Forto
0 11.04.2024 10:55
Nediljko Rimac Ismet Gavrankapetanović KCUS
0 05.04.2024 19:20
Elmedin Konaković Edin Forto
0 04.04.2024 14:42