Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena

Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena

Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu je strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH, rekao je ministar Forto tokom sastanka koji je održan u State Departmentu u Washingtonu.

Specijalni izaslanik Escobar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije. Istaknuo je da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provedbe reformi neophodnih za nastavak euroatlantskih integracija.

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabriciranjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje Zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čija provedba je obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.

Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a - zaključio je specijalni američki izaslanik Escobar, saopćila je Naša stranka.

federalna.ba/Fena

Edin Forto Gabriel Escobar
Edin Forto Vijeće ministara BiH
0 07.05.2024 18:26
sporazum Edin Forto Italija vozačka dozvola
0 07.05.2024 11:37
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Edin Forto
0 21.04.2024 18:03
Almir Džuvo Edin Forto
0 11.04.2024 10:55
Elmedin Konaković Edin Forto
0 04.04.2024 14:42