Formiran Savjet za vanjsku politiku pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Bećirovića

Formiran Savjet za vanjsku politiku pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Bećirovića

Savjet za vanjsku politiku pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića formiran je danas s ciljem razmatranja određenih vanjskopolitičkih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH. Za predsjednicu Savjeta imenovana je prof. dr. Lejla Ramić Mesihović.

Savjet razmatra aktuelna pitanja iz oblasti vanjske politike, o čemu daje sugestije i preporuke koje član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH. Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za vanjsku politiku zasniva se na pro bono osnovi.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovali su uvaženi akademici, ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori i novinari, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na dalji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine, procese evropskih i evroatlantskih integracija i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao aktivnog i konstruktivnog aktera na međunarodnoj sceni.

Savjet je na prvoj sjednici razmotrio incijative i aktivnosti usmjerene ka jačanju regionalne saradnje. Jačanje saradnje i dobrosusjedskih odnosa predstavlja jedno od osnovnih načela Procesa stabilizacije i pridruživanja i kao takvo čini ključni faktor u razvoju ukupnih odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Evropske unije, te daljeg procesa integracije Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije.

Imajući u vidu značaj ubrzane integracije Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije, Savjet je istakao da Bosna i Hercegovina treba nastaviti podržavati konstruktivne i kredibilne inicijative i aktivnosti koje su usmjerene ka jačanju regionalne saradnje i istovremeno u potpunosti kompatibilne sa procesom evropskih integracija.

U tom smislu, iskazana je podrška djelovanju i implementaciji projekata u okviru Berlinskog procesa, incijative pokrenute upravo sa ciljem bržeg postizanja standarda zemalja učesnica u procesu integracije i  članstva u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović
Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
0 22.05.2024 08:10
Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici Bahrein Sudan
0 21.05.2024 20:55
Denis Bećirović Ujedinjeni narodi
0 21.05.2024 19:03
Denis Bećirović Bruneji UN Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 21.05.2024 17:13