videoprilog Emine Smajlović (Dnevnik 2)

Fizički obračun obilježio sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo

Današnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo je obilježio fizički okršaj zastupnika. U obračunu su sudjelovali Haris Zahiragić, koji je verbalno napao predsjedavajućeg Elvedina Okerića, i Elvis Vreto, koji ga je nastojao smiriti. A kada ga nije uspio smiriti, krenuo je da ga hvata za vrat i umjesto dijaloga o napretku, dobili smo spektakl.

Zastupnici su Skupštinu pretvorili u bokserski ring. U ringu dva borca, zastupnika naroda - Haris Zahiragić i Elvis Vreto: SDA i NiP.

Okršaju je prethodila rasprava između Faruka Kapidžića i Elvedina Okerića. Naime, nova Uprava je iz loga Fonda Memorijala Kantona Sarajevo izbacila nišane i ljiljane, o čemu je Kapidžić poveo žustru raspravu.

Dok je diskutovao o logu, Okerić mu je poručio da se treba izviniti porodicama šehida, nakon čega je Kapidžić i udaljen sa sjednice. U sve se uključio i zastupnik Zahiragić krenuvši prema Okeriću, a onda i Elvis Vreto s ciljem da smiri Zahiragića, što se nije desilo. A onda uslijedila odbrana demokratskih stavova na balkanski način. Sala Skupštine postala je ring. Sjednica je nakratko prekinuta.

Sjednica je kasnije nastavljena. Bilo je visokih tonova, prijetnji, pozivanja na fizički obračun, očekivanja izvinjenja i novih uvreda. Policija nije intervenisala, barem ovaj put.

A nakon smirivanja atmosfere usvojena je Odluka o ukidanju participacije, odnosno van snage je stavljena Odluka o ličnom učešću osiguranih osoba u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo.

federalna.ba

Skupština Kantona Sarajevo Skupština KS Haris Zahiragić Elvis Vreto Elvedin Okerić