Fiš i čobanac privukli brojne posjetitelje na Gastro fest u Orašju
Gastro ponuda oraškoga kraja je iznimno bogata, a među najpopularnijim jelima su fiš i čobanac. Ekipa Federalne televizije posjetila je Gastro fest koji se već tradicionalno održava u Orašju.
Oba specijaliteta su pripremana od mesa divljači i riječne ribe ulovljenih na ovome području. Uz tradicionalne, svaka ekipa ima i tajne sastojke koji daju završni dodatak jelu, a koje kuhari ne žele otkrivati. Čak 14 ekipa pripremalo je čobanac.
“Naše domaće jelo sa što više vrsta mesa i što više začina koji se dodaju po potrebi. Sve se mora dobro ukuhati i dobro probati, više puta. To znači da nema puno ‘odoka’ - imaju pravila kako se pravi”, ističe član Lovačke sekcije ugljara Ivo Benković.
“Odziv je jako dobar, ispunili smo naša očekivanja, a ukupno smo spremili 70 kilograma mesa”, kaže predsjednik UO Lovačke udruge Sava Orašje Nadir Nišlić.
U pomoć starijim kolegama stigao je i najmlađi član Lovačke udruge Said Nišlić, koji je ljubav prema lovu i kuhanju naslijedio od oca.
“S četiri godine sam se učlanio u udrugu, imam 12 godina, volim lov i sad kuham čobanac”, kaže on.
“Lijepo je, okupimo fino ekipu i sastanu se svi koji vole gastro i vole lov i ribolov. Naši ribolovci naprave nešto što nema nigdje u Bosni i Hercegovini, a i šire”, naglasio je Mato Oršolić Maćun, član Lovačke sekcije Tolisa.
Ribolovci, ali i oni koji se amaterski bave kuhanjem, još jednom su potvrdili svoje umijeće pripreme ribljih specijaliteta.
“Imamo 11 ekipa za kuhanje fiša i imamo ispeći tri tanjurače s 50-60 kilograma ribe. Uglavnom je to šaran, količina očišćene ribe je ukupno oko 110 kilograma”, navodi Mario Živković, predsjednik Udruge ribolovaca Šaran Orašje.
“Pravim fiš i za fiš je bitna dobra riba i dobra paprika, sve ostalo, luk i svi ti sastojci to je nešto normalno”, kaže Josip Dominković, dopredsjednik Moto kluba Posavac Orašje.
Ovaj gastro događaj nezamisliv je bez tradicionalnih uštipaka, a čak 3.000 komada ispekla su tri provjerena majstora od tijesta. Zamijesio ih je 85-godišnji Stjepan Živković.
“Dosad je bilo sve uredu, ljudi su zadovoljni, a i mi radimo da učinimo uslugu ljudima, koji to već vole”, ističe on.
Gastro-festom se želi očuvati i promovirati domaća hrana, u kojoj su uživali brojni posjetitelji. Znatiželjno su promatrali proces pripreme ovih delicija, a nakon 3,5 sata kuhanja i uživali u slasnim i vrhunskim okusima.
federalna.ba