Finska planira uvesti vanredno stanje zbog nove varijante virusa
(Izvor: AA)

Finska planira uvesti vanredno stanje zbog nove varijante virusa

Finska planira ponovno uvesti vanredno stanje koje bi toj nordijskoj zemlji omogućilo da zatvori restorane na period od tri sedmice počevši od 8. marta, dok se bori protiv varijante virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji.

- Znam da ste umorni. I ja sam, ali moramo biti jaki i sada je situacija teža - rekla je premijerka Sanna Marin na konferenciji za novinare u četvrtak. Kazala je da se ove varijante virusa "teže riješiti, stari alati nisu dovoljni. Zatvorene granice nisu dovoljne."

Nove mjere zahtijevaju od učenika starijih od 13 godina da pređu na učenje na daljinu i ukidaju njihove slobodne aktivnosti. Uvodi se zabrana javnog okupljanja za više od šest osoba i apelira se na ljude da izbjegavaju privatna okupljanja. Ljudi u Finskoj i dalje bi morali raditi na daljinu i nositi maske za lice.

Službeni tekst biće predstavljen naredne sedmice pred parlamentom, javlja AP.

U martu su finski zakonodavci usvojili hitna ovlaštenja za borbu protiv krize sa koronavirusom. Zemlja je zabilježila 757 smrtnih slučajeva od virusa SARS-CoV-2.

federalna.ba/Fena

 

Finska mjere mjere ograničenja epidemiološke mjere mjere zaštite restriktivne mjere mjere zabrane pandemija koronavirus Covid19 virus
papa Franjo papa Vatikan Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus
0 22.04.2021 21:05
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 22.04.2021 17:48
Češka Republika koronavirus
0 22.04.2021 17:45
Srbija koronavirus
0 22.04.2021 17:02