videoprilog Damire Ibranović (Svijet)

Finiš predizbornih kampanja u Srbiji i Mađarskoj

Mađarska i Srbija ulaze u finiš predizbornih kampanja. Obje zemlje važe za autokratske, iako se deklarišu kao demokratke. I ptice na grani znaju da su obje zemlje kao društva jednog lica, jedna pod palicom premijera Viktora Orbana, a druga predsjednika Aleksandra Vučića. Obojica se nadaju da će građani izglasati njihove nove mandate 3. aprila. Prema trenutnoj atmosferi, čini se da Vučić ima mnogo veće šanse da nadu pretvori u stvarnost, nego Orban, koji će imati pune šake posla u borbi s ujedinjenom opozicijom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ranije je izjavio da ne želi biti predsjednički kandidat Naprednjaka, ukoliko ga stranka ne predloži. To neće moći odbiti, rekao je. Naravno, stranka ga je predložila, a ko je on da odbije svoje poslušnike kojima je naložio da ga predlože. S obzirom na njegovu sumanutu kontrolu pod kojom drži sve društvene sektore u Srbiji, Vučić ima velike šanse da bude reizabran. Ipak je on predsjednik koji se brine za „decu Srbije“. To je bio hajlajt prethodne izborne kampanje SNS-a, a ove godine je odlučio da se ukaže u svim životnim situacijama kroz izborne spotove, pa čak i da iskače iz frižidera. Valjda pokušava na suptilan način da objasni svojim sugrađanima da on kontroliše baš sve.

O Vučićevom načinu upravljanja Srbijom, više-manje znamo sve. No, nikome nije jasno kako opozicija misli da ga skloni iz predsjedničke fotelje. Na posljednjim lokalnim izborima mu je baš opozicija, svojim bojkotom, praktično omogućila da produži svoju dominaciju. Ovaj put su razjedinjeni u nekoliko koalicija, što će otprilike imati isti rezultat. Tako će se na listi kandidata za predsjednika Srbije naći osam kandidata. Jedan je Vučić, koji je u koaliciju Zajedno možemo sve spojio stare saveznike SPS i Savez vojvođanskih Mađara.

"Odgovornost i ozbiljnost su ključne riječi. Srbija i Srpski narod uvijek su se borili za slobodu. Danas je prava i najveća sloboda što možemo da se borimo za naš interes. Za sve ovo što smo uspjeli, zaslužni ste vi dragi građani Srbije. Ono što obećavamo, to je da će prosječna plata u Srbiji u narednom periodu biti iznad 1000 eura, a prosječna penzija iznad 500 eura. I zato su izbori važni", naglašava Vučić.

Na listi su i imena sa kriminalnim dosijeom poput Miše Vasića, te tri žene. Zanimljive su članice koalicija koje se zalažu za obnavljanje Kraljevine Srbije i monarhističko uređenje države. Također, gledano izvana, pažnju privlači i koalicija Moramo, koju na ovim izborima predvodi profesorica biologije Biljana Stojković, a za koju se može reći da je srbijanska inačica hrvatskog pokreta Možemo, koji upravlja Zagrebom. Na spisku je i dobro poznati Vučićev rival Boško Obradović.

"Da se ne stidimo svoga nacionalnog imena i prezimena. Mi smo jedan drevni, stari evropski, hrišćanski narod i mi možemo time da se ponosimo. Mi imamo sve razloge ovog svijeta da se ponosimo što smo Srbi. I nećemo više da trpimo da nas neko stalno vrijeđa, ponižava, gazi u sopstvenoj zemlji", rekao je Obradović.

Samouvjeren Vučić i opozicija rascjepkana po više osnova daju naslutiti da će Vućić i nakon 3. aprila nastaviti provoditi svoju vladavinu i da se u Srbiji nakon ovih izbora neće promijeniti skoro ništa. Kampanja protiče u bacanju drvlja i kamenja iz opozicije na poziciju, a predsjednik i njegovi pijuni se zadovoljno smješkaju i busaju u prsa onim što su uradili, pa je zahvaljujući tome Srbija nikada jača. Tobože. Kosovo je jedina dodirna tačka, čijem se priznavanju nezavisnosti svi ujedinjeno protive, a i dodirna tačka većine opcija je da treba podržati braću Ruse u vezi sa invazijom na Ukrajinu jer oni samo vraćaju, pod navodnim znacima, svoju teritoriju. Dakle, na istoku nam ništa novo. Biće to još jedni izbori, kojima Srbija pokušava stvoriti privid demokratske države. No, njihovi sjeverni susjedi Mađari bi mogli na izborima, koji se održavaju na isti dan, napraviti veliki zaokret. Ono što u Srbiji nikako da se desi, desilo se u Mađarskoj – opozicija se ujedinila. To je razlog zbog kojeg se sve češće u evropskim medijima može pročitati da se premijer Viktor Orban, istaknuti evropski desničar i nacionalista, sa 12-ogodišnjim premijerskim stažom, treba ozbiljno zabrinuti. No, ako je suditi prema njegovim javnim obraćanjima, i on je baš poput Vučića, pun samopouzdanja.

"Moramo štititi Mađarsku, mi Mađari zajedno. Ne za druge, nego jedni za druge. Podignite svoje zastave visoko, marširajte u pobjedu! Samo Bog je iznad nas, Mađarska prva. Naprije Mađarska, naprijed Mađari."

Mađarska opozicija je naučila na greškama iz prethodnih izbornih ciklusa i odlučila prvi put ujediniti snage, te okupiti širok spektar stranaka – od Demokratske koalicije, preko socijalista i liberala do Jobbika - bivše krajnje desnice, a sada stranke desnog centra. Na predizborima odlučeno je da će Orbanov protivkandidat biti Peter Marki-Zay, 49-godišnji katolički konzervativac, otac sedmero djece i gradonačelnik jednog od mađarskih gradova. Njegov ambiciozni politički program obuhvata izmjene Ustava, obračun s izuzetno rasprostranjenom korupcijom, uvođenje eura i zaštitu slobode medija. Drugim riječima, ako pobijedi, Marki-Zay planira popraviti sve što je Orban pokvario tokom svoja tri mandata.

"Na izborima će konkurencija između vladajuće stranke i opozicije bit vrlo tijesna, ovaj put za Orbana nije riječ samo o igri, već o pravoj utakmici. Stoga će rizik od manipulacije i prevare ovoga puta posebno velik. Osim toga, u našim reprezentativnim anketama, 40 posto birača u Mađarskoj kaže da nema povjerenja u ispravnost izbora", istakla je Zsofia Banuta, suosnivačica Udruženja za praćenje izbora u Mađarskoj Unhack democracy.

Svjestan mogućnosti da se pozdravi s premijerskom pozicijom, Orban i njegova stranka Fides redizajnirali su izborna pravila u svoju korist – klasična izborna autokratija. Nova pravila učinila su izborni turizam iz susjednih zemalja legalnim, jer tamošnji manjinski Mađari predstavljaju veliki rezervoar birača za Orbanov Fides. Bez obzira na ovakav potez premijera, stolica mu se sve snažnije klima. Ako se i izmakne, biće to sjajna lekcija za opoziciju u Srbiji. Biće to prilika da uvide šta daje rezultat i ugledaju se na mađarske kolege na nekim narednim izborima, baš onako kako se predsjednik Vučić ugleda na premijera Orbana.

federalna.ba

Srbija Mađarska izbori predizborne kampanje Aleksandar Vučić Viktor Orbán
Aleksandar Vučić Kosovo
0 29.05.2023 21:11
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan Pobjeda izbori
0 29.05.2023 08:56
Albin Kurti Turska izbori
0 28.05.2023 23:13