Finci u Rezimeu: Kod nas su vino i rakija vitalni nacionalni interes

U posljednjem ovosedmičnom izdanju Rezimea razgovarali samo sa Jakobom Fincijem, predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH.

Kaže da ga stranci često pitaju ko je glavna prepreka za implementaciju presude Sejdić-Finci.

"I onda im kažem nije niko, svi su za. Sve političke stranke, sve vjerske opcije, koga god pitaš svi kažu da, da, to treba, mi smo za sva ljudska prava, ali kad treba mrdnuti prstom, e onda je već malo komplikovanije. Gospodin Sejdić i ja smo kroz ove duge godine zajedničke borbe za implementaciju postali dobri prijatelji i onda u šali im kažemo ako je potrebno da sve u ovoj zemlji bude djeljivo na tri, onda je i to 100 vas na vlasti djeljivo sa tri 99. Ono jedno što ostaje, pa dajte to jedno Ostalima.č Biće da ste ispunili plan a vama ništa neće smetati. Međutim, niko nije spreman da odstupi ni sekunde od toga. To je nešto što je prilično čudnovato. Prva stvar koju su njih trojica nakon rata potpisali je da dijele vlast na tri jednaka dijela, bez obzira kakvi budu vaši sljedeći popisi stanovništva."

Smatra da je sama implementacija da bi se zadovoljila sudska presuda vrlo jednostavna.

"Ja sam, istina, neko ko se bavi pravom cijeli život i ko je čak puno radio i na ustavnom pravu i na pravu manjina, zamišljao da će to biti vrlo jednostavno jer bi samo jednu rečenicu u našem Ustavu trebalo promijeniti. Rečenicu koja glasi da se bira jedan Srbin iz Republike Srpske, odnosno jedan Bošnjak i jedan Hrvat iz Federacije u Predsjedništvo i treba promijeniti da se kaže da se bira jedna iz Republike Srpske, a dva iz Federacije od kojih ne može više od jednog biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili reda Ostalih. Time je sud u Strazburu i njihova presuda zadovoljena. Ono što mnogi prigovaraju sada je da je malo manjina, nešto ispod 40.000, međutim zaboravljaju da su u istoj situaciji i Bošnjaci i Hrvati koji žive u RS-u i Srbi koji žive u FBiH. I kad sve to sabreš zajedno sa ovima koji su manjina, to je blizu 400.000 ljudi. Sud u Strazburu nije tražio da neko iz reda Ostalih bude u Predsjedništvu. Samo je tražio da imaju pravo da konkurišu, da jednostavno se natječu za to časno mjesto, a to hoće li uspjeti ili neće, to će odlučiti glasači."

Parlament može vrlo brzo da promijeni Ustav

Finci ističe da se Parlament jako teško sastaje, ali kad se sastane vrlo brzo može da promijeni Ustav i da prođe ta odluka.

"U Ustavu piše da nijedan zakon ne može stupiti na snagu prije nego što se objavi, a ni sam Ustav nije objavljen, a stupio je na snagu 1995. i još ga uvijek imamo. Gotovo niko i ne zna da je donesen amandman broj 1 koji se tiče distrikta Brčko. Oko njega su se svi sporazumjeli, da jednostavno građani Brčkog zna se gdje šta plaćaju i ko ih je dužan staviti na svoje spiskove, ali u svakom slučaju je to prošlo za manje od dva mjeseca. To se može vrlo brzo riješiti."

O razgovorima sa strancima u vezi sa izmjenom Izbornog zakona, kaže da se skrenulo skroz na drugi put.

"Niko ne govori o tome, svi govore o Izbornom zakonu., zaboravljajući da je osnova Izbornog zakona Ustav i da ne možete mijenjati Izborni zakon ako prije toga ne promijenite Ustav. Sad imamo i slučaj Ljubić za koji svi kažu da je implementiran jer je taj član 12 zakona protiv koga je ustao gospodin Ljubić izbrisan. Prema tome, što je tražio to je dobio. Međutim, oni traže neke druge garancije da će u svakom slučaju uvijek u Predsjedništvu biti ne neko ko je Hrvat, nego neko ko je iz HDZ-a."

Ljudi me pitaju hoće li biti rata

Naglašava da su svi nezadovoljni i da vladaju apatija i strah šta nas sutra čeka.

"Da li nas čeka rat, novi egzodus, hoćemo li se i mi pridružiti ponovo migrantima kojih je sad puna Evropa? Mi smo, uslovno rečeno, otvorili tu sezonu prvi poslije Drugog svjetskog rata."

Na pitanje da li vjeruje strancima, Finci odgovara: "Oni imaju dobru volju da riješe ovaj problem, ali čini mi se da ne znaju kako. Kad se najavio dolazak svih ovih, pogotovo američkih visokih državnih službenika, mi smo mislili oni će nam donijeti rješenje. A oni su došli i u prvim razgovorima su pitali šta vi mislite šta je rješenje vašeg problema. A mi jednostavno očekujemo od njih rješenje, oni očekuju od nas rješenje i tako jedni druge čekamo i to je jedna prilično slijepa ulica. Očito je da niko nema saglasnosti ni oko čega. Onda imamo situaciju daje sva ova tenzija koja je dignuta u BiH, i oko čega treba i oko čega ne treba, dovela do toga da me ljudi, pogotovo taksisti obavezno pitaju hoće li biti rata. Ja mislim da sam u ratu došao do čarobne formule koja kaže ako ti je broj cipela koje imaš veći od broja godina možeš ići negdje, a ako ti je broj godina veći od cipela kasno ti je da ideš sad, da mijenjaš zemlju i da budeš izbjeglica negdje taman da si dočekan medom i mlijekom."

Kaže da niko nije izašao sa čistim konceptom.

"Istina, ima dosta grupa intelektualaca, mladih ljudi, studentskih organizacija, nekih nevladinih organizacija koje su radile nešto na tome. Ja mislim da imam na stolu momentalno najmanje 10 koncepata novog Ustava BiH. Naš Ustav je donesen kao rezultat mirovnih pregovora, što je isto čudno zato što je bilo ratova i prije rata u BiH. svaki rat je završen ili totalnom kapitulacijom ili mirovnim ugovorm. Nikad u tim mirovnim ugovorima nije bilo Ustava."

Milorad Dodik koristi dobar momenat

Finci smatra da Milorad Dodik pokušava da iskoristi dobar momenat.

"Koristi momenat što je Evropa u problemu nakon Brexita. Velika Britanija pokušava da stane na noge bez Evrope pa ima velikih problema. U SAD-u je došla nova administracija nakon Trumpa i on je u tom momentu rekao e sad ću ja povući saglasnost sa svega za šta sam je dao jer je to na silu pošto Savjet bezbjednosti nije dao saglasnost za izbor novog visokog predstavnika. Mi zaboravljamo šta piše u Dejtonu, a piše možete uraditi sve što se dogovore dva entiteta, odnosno tri naroda. Ovo je pokušaj slabljenja države i pokušaj otcjepljenja od BiH. To bi naravno vrlo teško išlo bez oružanih sukoba zato što jednostavno mentalitet na Zapadnom Balkanu nije mentalitet Čehoslovačke."

Navodi da smo se sami postavili kao igračka velikih sila zato što nemamo svoje ja i zato što ne govorimo jednim glasom.

"Mi imamo vitalni nacionalni interes u BiH puta tri. Pa ovdje svaka sitnica može biti vitalni nacionalni interes. Kod nas je vitalni nacionalni interes zakon o vinu i rakiji. Vino prave Hrvati, a rakiju Bošnjaci."

"Ja sam rođeni optimista i vjerujem da ima budućnosti u drugoj generaciji. Budućnost je da promijenimo osoblje", zaključio je Finci.

federalna.ba

Jakob Finci Rezime
Rezime Husein ef. Kavazović Reisu-l-ulema Islamske zajednice
0 08.07.2022 19:00
Rezime Fadil Novalić
0 17.06.2022 18:56
Vojin Mijatović Rezime
0 16.06.2022 18:47