Film o Amy Winehouse: 'Paparaci su zlikovci', a ne Blake
(Izvor: Alamy)

Film o Amy Winehouse: 'Paparaci su zlikovci', a ne Blake

U svom kratkom životu, Amy Winehouse je postala muzička legenda, ali njen problematični privatni život često je bio pod intenzivnim ispitivanjem štampe.

Njena veza sa Blakeom Fielder-Civilom bila je tabloidna hrana, a fotografi su je proganjali kada je bila najranjivija. Rediteljica novog filma o Winehouse kaže da su "paparaci i zavisnost" negativci u filmu, a ne njen bivši muž.

Taylor-Johnson kaže za BBC da "nije na njoj da donosi tu presudu".

Film Back to Black prati put Amy Winheouse od samopouzdane tinejdžerice iz sjevernog Londona do međunarodne megazvijezde.

Marisa Abela, koja se pojavila u filu Barbie i BBC-jevoj drami Industry, glumi Amy Winehouse. Glumac iz Skinsa i This Is England Jack O'Connell preuzeo je ulogu Fielder-Civil-a.

Taylor-Johnson, koja je također režirala biografski film o Johnu Lennonu iz 2009. Nowhere Boy, kaže da je željela upoznati Fielder-Civil-a prije snimanja, ali nije mogla. "Trebalo nam je da shvatimo zašto se Amy zaljubila u njega, tako da se nije radilo o stvaranju jednodimenzionalnog negativca", kaže ona. „Morali smo i mi da se zaljubimo u njega kako bi mogli shvatiti zbog čega  je napisala jedan od najboljih albuma, onaj o njihovoj ljubavi. „Kada je u pitanju Blake, nije bilo moje da osuđujem nekoga ko je očigledno bio ovisnik, ili  njih dvoje koji su imali ovu intenzivnu, iako otrovnu, ljubavnu vezu."

Taylor-Johnson i Abela možda nisu upoznali bivšeg muža Amy Winehouse, ali su upoznali druge članove njen porodice. Rediteljka je posjetila Winehouseine roditelje prije početka produkcije "iz poštovanja" jer je snimala film o njihovoj kćeri.

Ali ona kaže da oni nisu bili uključeni u stvaranje filma Back to Black i da nisu mogli reći "šta smijem i mogu, a šta ne".

Međutim, porodica je kasnije posjetila set i upoznala Abelu dok je bila obučena kao Amy. Glumica kaže: "Bilo mi je nevjerovatno važno da poštujem i budem svjesna osjetljivosti tog trenutka."

Ideja o biografskom filmu o Winehouse nije univerzalno popularna, a neki kažu da je sve prerano nakon pjevačicine smrti od trovanja alkoholom 2011. Imala je samo 27 godina.

Nakon što je objavljen trejler Back to Black, neki korisnici društvenih mreža kritikovali su da Abela ne izgleda niti zvuči dovoljno kao pokojna pjevačica. Abela pjeva u filmu, ali kaže da je "bilo olakšanje" što to nije bio preduslov za dobijanje uloge, dodavši koliko se divila Winehouseovoj.

Glumica je prije snimanja imala časove pjevanja. „Ono što mi je bilo važno je da je muzika bila medij kojim je Amy željela da ispriča svoju priču, i ako pjevate na bilo koji način koji liči na Amyin stil pjevanja, onda možete da ispričate svaku priču onako kako bi ona željela da je ispriča.

"Bila sam tako uzbuđena idejom da sviram i dolazim u dodir sa Amy djevojkom, a zatim Amy pjevačicom. Ženom prije ikone."

Taylor-Johnson kaže da joj je bilo važno da izabere nekoga "ko neće imitirati Amy". „Bilo je mnogo briljantnih imitatora i ljudi koji su ličili na nju ili zvučali kao ona. Ali Marisa je ušla predstavljajući sebe, ona je jedina u procesu audicije koja nije pokušavala da liči na nju ni po čemu, sa nakitom, minđušama, eyelinerom ili bilo čim."

Recenzije za film još nisu objavljene, ali Barbara Ellen je nedavno napisala o odgovorima na kasting u The Observeru, rekavši: "Ne treba mi savršeni prikaz Amy Winehouse. Kvalitet glume je ključ", Govoreći o Abelinom pevanju, dodala je: "Dakle, Abela nije baš Amyin vokalni dvojnik - jedina razumna reakcija može biti, pa šta? Da je Winehouse magiju tako lako reprodukovati, pitali biste se šta ju je onda činilo tako posebnom ."

Medijska potraga za Winehouse jedna je od glavnih tema filma, a prikazani su paparaci dok kampuju ispred njene kuće i vrše mobing na ulici.

Jedna scena pokazuje kako ona pada ispred apoteke, a fotografi se spuštaju kako bi dobili što bolji snimak, i ne pomišljaju da joj pomognu da ustane. Možda su ovo dramatizovani događaji, ali medijski tretman zvijezde je dobro dokumentovan.

Danas čitati članke napisane o pjevačici dok je bila na vrhuncu ovisnosti je doslovno neugodno.

"Čak ni najbolja šminka ne može sakriti šokantno stanje kože Amy Winehouse", piše u jednom.

U drugom se navodi: "Dođe tako do toga da pin-up djevojka istetovirana na tvojoj ruci izgleda bolje od tebe."

Na stotinama paparaco fotografija pjevačica izgleda očigledno uznemirena i loše.

Ali da li su se vremena promijenila? I da li se medijski tretman Winehouse i drugih zvijezda poput Britney Spears danas promijenio? Na pitanje da li su društvo i mediji krenuli dalje, Taylor-Johnson odgovara: "Osjećala sam se kao da smo možda evoluirali na ovo mjesto gdje se to možda više neće dogoditi  - ali čini mi se kao da se i danas dešava."

I Abela i Taylor-Johnson žele da njihov film pokaže kakva nevjerovatna muzičarka je Winehouse bila, te da iz kina odu kako bi slušali njene pjesme.

 „Mislim da bi tada osjećala kao da smo joj ponovo dali muziku, ali u drugačijem svjetlu“, kaže rediteljka. "Nadamo se da bi se osjećala ponosno na to i na nas."

Abela dodaje: „I na sebe, na katalog svojih dostignuća i onoga što je uspjela da napravi kao veoma mlada žena.

"Nadam se da će bi film gledala i bila ponosna na sve što je stvorila."

Back to Black počinje se od danas prikazivati u kinima širom svijeta.

federalna.ba/BBC

Amy Winehouse film