Filipović: Do rješenja za Izborni zakon zajedničkim dogovorom

„Stav HDZ je poprilično jasan. Mi smo otpočetka govorili da izmjenama izbornog zakona treba pristupiti cjelovito iako smo svjesni da postoje različiti interesi onoga što se treba mijenjati u Izbornom zakonu u ovisnosti o kojim političkim partnerima,  strankama i akterima se radi. Razumno je da netko želi pričati samo o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, netko o političkim aspektima izmjena, ali smo uvijek bili stava da najbolje rješenje, ono koje će relaksirati odnose o jednoj tako važnoj temi, mora ili treba biti cjelovito“, kazala je zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Darijana Filipović u intervjuu za Radio Federacije BiH .  „Važno je da politički akteri koji participiraju u vlasti na tako važna pitanja koja javnost opeterćuju 15-ak godina trebaju zajednički doći do rješenja. Protiv smo nametanja OHR-a jer mislimo da je to, isključivo, pitanje našeg dogovora“, kazala je ona.

Dodala je kako su sve stranke zainteresirane za transparentniji izborni proces i da se on treba učiniti vjerodostojnijim.

Zastupnica Filipović najavila je uskoro  sastanak lidera Trojke, SNSD-a i HDZBiH, a to je dogovoreno na prošlotjednom sastanku lidera Trojke i HDZ-a BiH u Mostaru. Tim sastankom i eventualnim dogovorom najvjerojatnije će se pokušati izbjeći intervencija Ureda visokoga predstavnika na izmjene Izbornog zakona vezane za integritet izbornog procesa.

Odgovarajući na upit o predloženom modelu izmjena Izbornog zakona na prošlotjednom sastanku u Mostaru koji bi riješio pitanje legitimiteta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Filipović je kazala kako je suština model koji je poprilično jednostavan.  „Ima svega dva ili tri članka koji tretiraju način biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH i ne dira način na koji se bira srpski i bošnjački član Predsjedništva BiH, ali uvodi jedan dodatni uvjet za izbor hrvatskog člana Predsjedništva kako bi se osiguralo da on predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini i vezan je za županije“.

U intervjuu zastupnica Filipović ocijenila je jendogodišnju vladavinu kao puno bolju u odnosu na prethodnu koju su karakterizirale blokade, ali i covid epidemija. Poručila je kako je potrebno još više rada, razgovora, ali i optimizma kako bi se riješila otvorena politička pitanja, ali i da Bosna i Hercegovina napokon dobije kredibilan početak pregovora s Europskom unijom. 

Mirjana Topić Landeka

Darijana Filipović Federalni radio
Federalni radio sport
0 23.04.2024 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 23.04.2024 22:18
sport Federalni radio
0 23.04.2024 21:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.04.2024 17:19
Federalni radio sport
0 21.04.2024 23:01
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.04.2024 22:49