Filipinske vlasti naredile zatvaranje portala vijesti nobelovke Marie Resse
(Izvor: Twitter)

Filipinske vlasti naredile zatvaranje portala vijesti nobelovke Marie Resse

Filipinske vlasti ponovo su naredile zatvaranje informativne stranice vijesti koju je osnovala dobitnica Nobelove nagrade za mir Maria Ressa.

Website Rappler jedan je od filipinskih medijskih biltena kritičnih prema vladi predsjednika Rodriga Dutertea.

Odluka medijskog regulatora objavljena je neposredno prije nego što Duterte napusti dužnost i naslijedi ga njegov saveznik Ferdinand Marcos Jr. koji je pobijedio na izborima u maju.

Rappler je saopćio da neće prestati s radom i da će osporiti odluku regulatora na sudu.

Ressa je izjavila da je odluka donešena nakon “krajnje neregularne” procedure i da se website više ne može oslanjati na pravnu državu.

Filipinska regulatorna komisija navodi u saopćenju da je odluka da se medijskoj kući povuče dozvola za rad donesena nakon njene žalbe, jer su i komisija i sudovi zaključili da je model finansiranja Rapplera neustavan.

Rappler je opširno izvještavao o ratu protiv trgovine drogama, i zauzeo je kritičan stav prema pitanjima zloupotrebe ovlasti, kršenja ljudskih prava i korupcije.

Ressa, koja je suosnivač internetskog portala vijest, koji je pokrenut 2012. godine, suočava se s najmanje sedam krivičnih i građanskih parnica za koje tvrdi da su politički motivirane.

Ona je dobila Nobelovu nagradu za mir u prošloj godini, skupa s ruskim novinarom, za svoj novinarski rad u Rappleru, prenosi BBC.

federalna.ba/Fena

Filipini portal Maria Ressa