Ferrari spreman da ponudi Hamiltonu 40 miliona funti
(Izvor: Ilustracija/dailymail)

Ferrari spreman da ponudi Hamiltonu 40 miliona funti

Ferrari priprema ponudu od 40 miliona funti za sedmostrukog svjetskog šampiona Formule 1 Lewisa Hamiltona, prenijeli su danas britanski mediji.

Kako je prenio Daily Maili, slavni italijanski tim pružiće priliku Hamiltonu da osvoji rekordnu osmu šampionsku titulu i time obori rekord čuvenog vozača Ferrarija Michaela Schumachera. Schumacher je pet od sedam titula osvojio sa Ferrarijem.

Razgovori oko potpisa ne samo da napreduju na najvišem nivou u Ferrariju, već je predsjednik kompanije John Elkann u bliskom kontaktu sa 38-godišnjim britanskim vozačem, navodi se.

Hamiltonov ugovor sa Mercedesom ističe na kraju sezone, a on je u više navrata rekao da ne namjerava da napusti ekipu.

Više dobro obaveštenih izvora u Velikoj Britaniji i Italiji potvrdili su da čelnici Ferrarija ozbiljno razmatraju scenarij u vezi sa Hamiltonom.

Kao prva i favorizovana opcija je da Hamilton od sljedeće sezone vozi sa Charlesom Leclercom, što bi značilo da će Carlos Sainz Jr. napustiti ekipu, na šta je rukovodstvo spremno.

Kao drugu opciju izvori navode da bi Ferrari "žrtvovao" Leclera  da dovede Hamiltona, odnosno da se izvrši razmjena, pa da Leclerc ode u Mercedes i tamo vozi sa Georgom Russellom.

Daily Maili prenio je da novac neće biti faktor u odlučivanju za Hamiltona, pošto i Mercedes i Ferrari žele da mu daju mnogo novca, koji se podudara sa njegovom trenutnom platom od oko 40 miliona funti ili ako zatraži i više. Vozači i najvažniji rukovodioci ekipa ne spadaju u ograničenje budžeta.

Navodi se, također, da je Hamiltonova porodica oduvijek željela da on vozi za Ferrari jednog dana, a da bi na njegovu odluku o prelasku u italijansku ekipu moglo da utiče i to da je njegov uzor Ayrton Senna vozio za Ferrari 1995. godine.

Daily Maili prenio je da bi drugi tim koji bi Hamilton mogao da razmotri - Aston Martin.

federalna.ba/Beta

Ferrari Lewis Hamilton
Lewis Hamilton George Russell Mercedes
0 31.08.2023 15:05
Le Mans Ferrari
0 11.06.2023 18:28
Carlos Sainz Ferrari
0 21.04.2023 13:43
Carlos Sainz Ferrari Formula 1
0 18.04.2023 15:10