Feraget u Plenumu: U Sarajevu se bavimo kriminalom kantonalnih tužilaca

"Majci Lane Bijedić sam rekao da fizički nisam u stanju da preuzmem i taj slučaj koji se desio u Mostaru", naveo je advokat Ifet Feraget u večerašnjem Plenumu.

"Imam putovanja na relaciji Sarajevo-Banja Luka i slučaj Dragičević. Ovdje imam slučaj Memić. Jako mi je žao. Imamo ta dva nalaza vještaka koja su dijametralno suprotna. Međutim, poučen iskustvom u predmetu Memić i u predmetu Dragičević, ja kažem ovdje je uvijek u pitanju ljudski faktor. Dakle, tužioci ne raspolažu sa odgovarajućim znanjima iz kriminalistike vrlo često. Međutim, problem su ti propusti koji se dešavaju u istrazi i ne otklanjaju se blagovremeno. Zbog toga imate istrage koje dugo traju ili idu u pogrešnom pravcu. Ne želim ništa da prejudiciram vezano za slučaj Lane Bijedić, ali je pogubno, neprihvatljivo da tri mlada života izgubimo u roku od par godina i da ni u jednom od ova tri slučaja mi još uvijek nemamo podignutu optužnicu. Ogromna je razlika između neistraženih i nerasvijetljenih ubistava. Ovo su još uvijek tri neistražena ubistva. Mi se u Sarajevu bavimo kriminalom kantonalnih tužilaca da bi smo došli na nultu poziciju kada će Tužilaštvo BiH početi istraživati ko je ubio Dženana. To nas isto očekuje i za Davida, a možda nekada u perspektivi i za slučaj Lane Bijedić. Dakle, problem je ljudski faktor, problem su tužioci koji su poslušnici. ako ne riješimo ove slučajeve koji se mogu riješiti, imat ćete problem koji će se narednih desetljeća ponavljati. Imat ćete tužioce koji su kao neke vrste tempiranih bombi. Ovo je očigledna sabotaža i banditizam unutar Tužilaštva."

Smatra da bi brojni slučajevi mogli ostati nerazjašnjeni.

"Ako neko uništi namjerno snimke sa hotela koji im 16 video nadzornih kamera, za 4 dana, onda smo mi rijepili slučaj Memić. Ako neko namjerno izuzme telefon iz odjeće Davida Dragičevića, a taj telefon ponovo ubaci te poslije 6 dana i obdukcije, onda smo mi riješili slučaj Dragičević. Drakonski ćemo kazniti te ljude koji su dopustili sebi takve propuste. Morate jednom pokazati zube. Ako budemo teoretizirali, obučavali do besvijesti, slali na seminare tužioce, policajce, ovlaštena službena lica, bez da utvrđujemo njihovu odgovornost, mi nikada nećemo ostvariti bilo kakav napredak", zaključio je Feraget.

federalna.ba

Ifet Feraget Plenum
Plenum Sead Turčalo Ivana Marić Željko Raljić
0 03.10.2022 22:29
Plenum Sead Turčalo Ivana Marić Željko Raljić
0 03.10.2022 21:42
Plenum Jasmin Emrić Zukan Helez
0 04.07.2022 22:24
Plenum Zukan Helez Jasmin Emrić
0 04.07.2022 21:49
Plenum Nezir Pivić Damir Arnaut
0 27.06.2022 21:53