Prilog Maide Alić

Federalna vlada odlučila - Januarske penzije uvećavaju se za 11,1 posto

Nakon što je usvojen Budžet Federacije BiH za ovu godinu stekli su se uvjeti za povećanje penzija. Federalna vlada je na današnjoj hitnoj sjednici donijela odluku o povećanju penzija za 11,1 posto. U praksi to znači da će najniža penzija, koja iznosi 445 KM biti povećana za 49 KM. Penzioneri će dobiti uvećane januarske penzije u ponedjeljak, 6. februara.

Oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su Budžet u rekordnom iznosu 6,7 milijardi KM. Time su omogućili Vladi Federacije da ispuni obećanje o povećanju penzija za 11,1 posto. 

Radi se o zakonskom usklađivanju penzija, koje se svake godine provodi u aprilu, ali da bi se pomoglo penzionerima učinjeno je to ranije. Bit će i aprilsko usklađivanje pa će se razlika u odnosu na ovih 11,1 posto isplatiti retroaktivno, pojasnio je resorni ministar Vesko Drljača.

U Federaciji je više od 430.000 penzionera. Najniža penzija je 445, zagarantirana je 531, dok je najviša 2.174 KM.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije Redžo Mehić je zadovoljan, ali naglašava da populacija koju zastupa teško živi.

Penzioneri se raduju povećanju, ali kažu s ovolikom inflacijom neće im biti mnogo od koristi, posebno onima s najnižom penzijom.

Penzije neće biti povećane korisnicima najviših penzija, koje su 2.174 KM.