Farmerke pronađene 1857. godine prodane za 114.000 dolara
(Izvor: HOLABIRD WESTERN AMERICANA COLLECTIONS)

Farmerke pronađene 1857. godine prodane za 114.000 dolara

Par muških radnih hlača za koje službenici aukcije vjeruju da bi mogle biti najstariji par farmerki na svijetu prodane su za 114.000 dolara. 

Bijele hlače pronađene su u potonulom prtljažniku iz brodoloma 1857. u blizini obale Sjeverne Karoline. Za ove pantalone sa pet dugmadi se vjeruje da su pripadale rudaru. 

Farmerke su bile među 270 memorabilija iz doba zlatne groznice koje su prodane za gotovo milion dolara, navode iz Holabird Western Americana Collections. 

Aukcija je održana u Renu, Nevada na zapadu SAD-a, kao i online, 3. decembra. "Te rudarske farmerke su poput prve zastave na Mjesecu, historijski trenutak", rekao je Dwight Manley, izvršni partner California Gold Marketing Groupa, koja je bila vlasnik artefakata.  

Predmeti su došli sa SS Central America, također poznatog kao "brod od zlata", parobroda od 85 metara koji je prevozio putnike u i iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a tokom 1850-ih. 

Brod je potonuo tijekom uragana druge kategorije u septembru 1857., ubivši 425 od 578 putnika i članova posade. 

Putnici su potonuli s oko 21 tonom zlatnika i artefakata. Brodolom je prvi put otkriven 1988. godine. Ove muške radne hlače pronađene su u kovčegu Johna Dementa, čovjeka iz Oregona, koji ih je možda kupio u San Franciscu, navela je aukcijska tvrtka. 

Službenici aukcije kažu da kopčanje s pet dugmadi sugerira da bi farmerke mogle biti rana proizvodnja radnih hlača koje prodaje Levi Strauss. 

Kopčanje je "gotovo identično, ako ne i tehnički identično, današnjem Levisu, uključujući tačan stil, oblik i veličinu samih dugmadi", rekli su dužnosnici dražbe. No, historičarka i direktorica arhiva tvrtke Tracey Panek izjavila je za BBC da "nema veze između Levi Strauss & Co i Reno aukcijskih hlača", niti su to bile "radne hlače rudara". 

"Hlače nisu izrađene od jeansa i napravljene su godinama prije" Levi Strauss je patentirao svoje plave farmerke, rekla je, dodajući da su hlače s dugmadima bile uobičajene u 19. stoljeću. 

Prodaja dolazi dva mjeseca nakon što je par starinskih Levi's farmerki iz 1880-ih - pronađenih u napuštenom rudarskom oknu u zapadnom SAD-u - prodan za 76.000 dolara na aukciji u Novom Meksiku. Aukcija sa olupine broda SS Central America sadržavala je širok raspon predmeta, uključujući račune za putnike, odjeću iz sredine 19. stoljeća, mjedeno zvono koje je kupljeno za 18.000 dolara, prozirnu staklenu pepeljaru prodanu za 1.500 dolara, kao i pribor za jelo i kuhinjske potrepštine, uključujući dvostruki vrč i iskrivljeni pribor za jelo. 

Preostali predmeti s brodoloma trebali bi ići na aukciju u februaru 2023. 

federalna.ba/BBC

najstarije farmerke prodaja aukcija