videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas) (Izvor: Dejan Pušara)

Farmeri zaprijetili blokadom graničnih prelaza, na potezu VMBiH

Ni na posljednjoj održanoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije usvojena odluka o zaštiti domaće proizvodnje. Farmeri su već odlučili da 4. maja idu u blokadu svih graničnih prelaza, ukoliko do tada ministri ne usvoje zaštitne mjere u vidu uvođenja prelevmana i carinskih stopa.

Kupovina vremena s obje strane, reklo bi se. I dok su svi već umorni od priče o nezadovoljstvu i lošim uslovima proizvodnje domaćih ratara, nadležni ne mare za vapaje, a i sami proizvođači već mjesecima prijete protestima, produžavaju rokove i prebrojavaju koliko ih je ostalo.

- Mi smo u izumiranju. Od 17.600 proizvođača mlijeka ostalo je 2.600. Od 12.000 proizvođača u Semberiji ostalo je 4.000. I zato ćemo od predsjednika Milorada Dodika tražiti zaštitu nacionalnog interesa i da se naša skupština odredi prema ovome – poručuje Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS-a.

Politika je, očito više nije tajna, ušla i u agrarni sektor. Pokazuje to i "cjepkanje" poljoprivrednih udruženja koji se od jednog dijele na po tri manja. Teško je bilo pronaći i sagovornike za ovu priču. Jedni nemaju vremena, drugi otvoreno kažu da "ne bi da se zamjeraju" jer očekuju neki vid pomoći. A oni, istrajni u borbi za "opšte dobro", uporno ponavljaju svoje zahtjeve.

- Naši zahtjevi ostaju isti: zaštita domaće proizvodnje uvođenjem prelevmana i carina na uvoznu robu mesa, mlijeka, povrća, voća u visini koliko je realno i da se pokuša proizvodnja zaštititi što je više moguće. Ali nemamo odluku ni da razgovaramo. Ministar je trebao doći u Semberiju kad smo ga zvali, ali nije, njemu se to nešto ne sviđa, valjda što nisu izbori – kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Do novih izbora ostale su još dvije godine pa se, kažu farmeri, valjda zato i ne žuri nikome – te ni na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prijedlog za zaštitu domaće proizvodnje nije imao dovoljan broj ruku.

- Iz neobjašnjivih razloga i bez rasprave na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedan dio ministara nije glasao da donesemo odluku o zaštitnim mjerama koje bi se odnosile na period od dvije godine – ističe Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

Razloga za to, tvrdi Košarac, nije bilo s obzirom na to da sve zemlјe u okruženju imaju takve mjere.

- Prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa u Makedoniju iz EU, u Makedoniji je carinska stopa 15% i 0,05 eura po kg svježeg mesa, u Srbiji je 12%. Ili npr., kada se svinjsko meso uvozi u Makedoniju carinska stopa je 5% i 0,43 eura po kg. Zašto se u BiH uvozi bez carinskih obaveza, bez prelevmana i carinskih stopa? – pita Košarac.

Odgovora nema. Veliki dio farmera ostaje pri svojim zahtjevima - ne bude li usvojena odluka, 4. maja blokiraće sve carinske terminale. Da li će se i ovog 4. maja sve svesti na onu "tresla se gora rodio se miš", većina ih je već i navikla na ovakvo stanje i odavno izgubila nadu.

- Bili su i prije predstavnici i ministri za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i nijedan još nije donio nešto za seljaka, a da valja. Sve se svodilo na priče „biće-neće biti“, „tamo-ovamo“. Nijedan! – zaključuje proizvođač Ljubo Maletić.

federalna.ba/Ivana Đurđević-Bajić

farmeri poljoprivrednici poljoprivreda Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prelevmani
Zoran Tegeltija Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Prvi maj Praznik rada
0 01.05.2021 10:54
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Izborni zakon
0 29.04.2021 22:15
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 27.04.2021 10:39
poljoprivrednici farmeri stočni fond
0 24.04.2021 15:29