Facebook će imenovati pravnog predstavnika u Turskoj

Facebook će imenovati pravnog predstavnika u Turskoj

Kompanija Facebook je saopštila danas da je počela proces imenovanja pravnog predstavnika u Turskoj kako bi se ta društvena mreža uskladila s kontroverznim zakonom o društvenim mrežama koji je Ankara usvojila u julu prošle godine.

Zakon traži od kompanija kao što su Facebook i Twitter da imenuju svoje predstavnike koji će se baviti žalbama na sadržaj na svojim platformama.

Ako to odbiju, prijete im kazne i mogućnost da im bude smanjena brzina interneta.

"Ova odluka ne mijenja standarde Facebookove kompanije, niti globalni postupak za preispitivanje vladinih zahtjeva, a povući ćemo predstavnika ako budemo bili suočeni s bilo kakvim pritiskom", navodi se u saopštenju komapanije.

Prema zakonu, lokalni predstavnik kompanija za društvene medije imao bi zadatak da odgovori na pojedinačne zahtjeve za uklanjanje sadržaja koji krši privatnost i lična prava u roku od 48 sati ili da saopšti razlog za odbijanje.

Kompanija će snositi odgovornost za štetu ako se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 sata.

Zakon takođe nalaže da se podaci o društvenim medijima čuvaju u Turskoj, što izaziva zabrinutost zbog prisutne cenzure u toj zemlji.

Turske vlasti kaznile su giganta društvenih medija s najmanje 40 miliona turskih lira (5,3 miliona dolara) prošle godine zbog nepoštovanja zahtjeva za imenovanje predstavnika.

Najnovija odluka Facebooka donijeta je dan prije nego što bi bila izrečena zabrana oglašavanja.

Grupe za zaštitu prava saopštile su da će odluka međunarodnih tehnoloških kompanija da se povinuju turskom pritisku i imenuju predstavnike dovesti do cenzure i kršenja prava na privatnost i pristup informacijama.

federalna.ba/Beta-AP

Facebook Turska
Australija zakon Facebook google
0 25.02.2021 07:48
Haldun Koҫ Nebojša Radmanović Turska BiH ambasador
0 24.02.2021 16:38
Norveška Turska SP kvalifikacije
0 23.02.2021 14:58
Recep Tayyip Erdoğan Turska Joseph Biden SAD
0 21.02.2021 09:59