Evropski Parlament traži sankcije Dodiku i uslovljavanje Srbije zbog Rusije
(Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Evropski Parlament traži sankcije Dodiku i uslovljavanje Srbije zbog Rusije

Evropski parlament zatražio je od Evropske unije da sankcioniše predsjednika Republike Srpske (RS) i ponovo zahtijeva da se eurointegracije Srbije uslove uvođenjem sankcija Rusiji, izvještava Glas Amerike.

Ovi zahtjevi navedeni su u Rezoluciji usvojenoj danas, za koju je od 641. poslanika na sjednici glasalo 407, protiv je bilo 92 a uzdržanih 142. Rezolucije EP-a imaju političku simboliku, ali nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU.

Autor Rezolucije, evropski zastupnik David McAllister prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije.

Sve države članice EU pozivaju se da obezbijede da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Što se tiče BiH, EP izražava i zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina unošenja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

Njih je na dan izbora nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ovakve mjere, kako stoji u tekstu "rizikuju podrivanje demokratskog legitimiteta i konsolidacije etnonacionalizma" u državi.

Rezolucija se odnosi na sprovođenje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Radi o obimnom dokumentu, i dio je posvećen i stanju u regionu Zapadnog Balkana, naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Između ostalog se rezolucijom naglašava potreba da zemlje kandidati i potencijalni kandidati sa područja Zapadnog Balkana trebaju da u potpunosti usklade svoje politike sa politikama EU.

- EP naglašava da se zemlje koje žele pridružiti EU moraju u potpunosti uskladiti s temeljnim vrijednostima i zajedničkim politikama u svjetlu ruskog nelegalnog agresijskog rata - navodi se u tekstu.

Poziva se također Evropska komisija i države članice da koriste zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku kao sredstvo za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Evropski parlament rezolucijom izražava žaljenje zbog "i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u pogledu agresorskog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine".

U tekstu se ponavlja stav EP da bi dalja pregovaračka poglavlja u okviru pregovaračkog procesa sa Srbijom trebalo otvoriti tek kada zemlja ojača svoju posvećenost reformama u oblastima demokratije i vladavine prava i pokaže punu usklađenost sa spoljnom politikom EU.

- EP podsjeća da Srbija, kao zemlja koja teži evropskim integracijama, mora da se pridržava zajedničkih vrijednosti i prava EU - poručuje se u Rezoluciji.

EP je prošle godine već usvojio Rezoluciju kojom se od EU traži da nastavak pristupnih pregovora sa Srbijom uslovi sa usvajanjem sankcija protiv Rusije.

Poseban paragraf u tekstu rezolucije posvećen je akcijama evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija prema nekim zemljama regiona.

- EP ostaje duboko zabrinut zbog izvještaja da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU - navodi se.

Evropski parlament ovom rezolucijom apeluje na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varhelyi predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta iako imaju političku simboliku, one nisu pravno obavezujuće za Evropske institucije niti države članice EU.

federalna.ba/Fena

Evropski parlament sankcije Milorad Dodik
sankcije političari bh. političari
0 26.03.2023 17:42
Haris Ćutahija Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH Milorad Dodik Vanjskopolitička inicijativa BiH
0 25.03.2023 13:58
Srbija NATO Sombor Milorad Dodik
0 24.03.2023 22:37
Milorad Dodik Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH
0 24.03.2023 21:30