Evropska unija obećala Grčkoj više od dvije milijarde eura finansijske pomoći
(Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Evropska unija obećala Grčkoj više od dvije milijarde eura finansijske pomoći

Evropska unija obećala je Grčkoj više od dvije milijarde eura finansijske pomoći nakon velikih ljetnih požara i poplava koje još traju i koje su nanijele veliku štetu širom te zemlje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danas poslije sastanka s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom izjavila da "nikada ranije požari nisu zahvatili tako veliko područje", a potom su pustošile neuobičajeno jake poplave.

Ona je dodala da će finansijska sredstva biti dostupna ubrzo, pri čemu veliki dio novca dolazi iz nepotraženih sredstava za razvojne i poljoprivredne projekte koji su bili namijenjeni Grčkoj.

"Treba da upotrijebimo nepotrošen kohezivni novac iz posljednjeg finansijskog perioda koji bi inače bio izgubljen", izjavila je Von der Leyen na sastanku u Strazburu.

Veliki dio centralne Grčke i dalje je pod vodom nedjelju dana poslije nezapamćene oluje u kojoj je život izgubilo najmanje 15 osoba, dok je veliki broj autoputeva i željezničkih pruga zatvoren.

"Grčka je prošlog mjeseca prošla kroz devastirajuće prirodne katastrofe istorijskih razmjera", rekao je Micotakis.

"Požar u regionu Evros (blizu granice Grčke sa Turskom) je najveći požar u istoriji Evrope... Imali smo i najgore poplave u našoj istoriji. Ovo je vjerovatno jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada pogodila Evropu", rekao je on.

federalna.ba/Beta-AP

Grčka