Evropska komisija višim cijenama na žito iz Rusije i Bjelorusije želi otežati rusko finansiranje rata u Ukrajini
(Izvor: Ilustracija/KRQE)

Evropska komisija višim cijenama na žito iz Rusije i Bjelorusije želi otežati rusko finansiranje rata u Ukrajini

Evropska unija želi otežati rusko finansiranje rata u Ukrajini višim carinama na žito iz Rusije i Bjelorusije.

Naime, Evropska komisija predlaže povećanje carina na uvoz žitarica, uljarica i proizvoda od žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi se spriječila destabilizacija tržišta EU i izvoz žitarica koje je Rusija ilegalno stekla na teritoriju Ukrajine.

Između ostalog, Brisel predlaže podizanje carina na žitarice – poput pšenice, raži, ječma, zobi i kukuruza – uljarice i voće, kao i na određene proizvode od žitarica. Osim toga, za biljne materijale za pletarstvo, masti i ulja životinjskog i biljnog podrijetla te pripremljenu hranu za životinje.

Ovisno o proizvodu, predlažu povećanje na 95 eura po toni ili povećanje ad valorem carine na 50 posto vrijednosti robe.

Prema Evropskoj komisiji, time bi carine bile dovoljno visoke da obeshrabre uvoz u Evropsku uniju. Osim toga, Rusija i Bjelorusija ne bi imale pristup evropskim kvotama Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koje predviđaju povoljniji carinski tretman za određene proizvode.

Prema Evropskoj komisiji, tim bi se mjerama spriječila destabilizacija tržišta EU-a do koje bi moglo doći daljnjim velikim preusmjeravanjem ruskih proizvoda na njega. Istodobno, to bi Rusiji otežalo izvoz ilegalno dobivenog žita uzgojenog na ukrajinskom teritoriju.

Predložene tarife osigurale bi da te nezakonite aktivnosti više ne budu isplative. Također žele spriječiti Moskvu da profitira od izvoza žitarica u EU i time finansira svoju vojnu agresiju na Ukrajinu.

Lani je izvezla žitarica u vrijednosti od 1,3 milijarde eura.

"Predlažemo uvođenje carina kako bismo ograničili sve veći rizik za naša tržišta i poljoprivrednike. One će smanjiti rusko iskorištavanje EU-a za dobrobit njezinog vojnog stroja. Istodobno, ostajemo predani osiguravanju sigurnosti hrane oko svijetu, posebno u razvijenim zemljama", rekla je predstavljajući prijedlog predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema komisiji, izvoz u treće zemlje ne bi trebao biti pod utjecajem carina. Prijedlog će sada razmatrati Vijeće EU-a, koje uključuje zemlje članice. Nakon što ga prihvati, više će tarife odmah stupiti na snagu.

Do sada je EU izričito izbjegavala nametanje sankcija ruskim poljoprivrednim proizvodima kako ne bi poremetila globalnu opskrbu. Komisija je rekla da će s carinama i dalje biti dopušten tranzit žitarica kroz države članice u treće zemlje, kao i finansiranje, osiguranje, skladištenje i transport takvih pošiljki.

Prema trgovcima, ruske i bjeloruske isporuke u EU su male, posebno u usporedbi s onima iz Ukrajine, te je nametanje carina uglavnom simbolično.

federalna.ba/AA
EU Rusija žito cijene