Prilog Aide Hasanbegović

Evropska komisija: Poljoprivredni popis je obavezan

Nedavno je na sastanku pododbora za poljoprivredu Evropska komisija pozvala BiH da intenzivira napore na jačanju institucionalnih kapaciteta i pravnog okvira u područjima poljoprivrede, trgovine i ribarstva. Posebno je naglašeno kako državna sektorska strategija treba što prije biti usklađena sa politikom Evropske unije, s obzirom na značaj poljoprivrede. Predložena je makrofinansijska podrška u iznosu od 250 miliona eura.

Poljoprivreda i ruralni razvoj jedan su od ključnih strateških sektora  za konkurentnost bh. privrede i lokalnog razvoja, zapravo preduvjet reformi koje vode približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i daljoj pomoći. Stoga je neophodno zakonodavstvo u području poljoprivrede, trgovine i ribarstva uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije, kaže za Federalni radio Dušan Nešković iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Evropska komisija je ponovo pozvala Bosnu i Hercegovinu da prevaziđe dugogodišnji zastoj provedbe poljoprivrednog popisa čiji izostanak predstavlja ozbiljnu smetnju u formuliranju politika poljoprivrednog i ruralnog razvoja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac tvrdi da je poljoprivredni popis u planu 2023. godine, što je realna potreba i poljoprivrednika i institucija koje se primarno bave poljoprivredom, prije svega, entitetskih ministarstava. Nijaz Brković iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podsjeća da je posljednji poljoprivredni popis urađen 1961. godine.

Kada je riječ o području sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja, neophodno je uskladiti Zakon o sigurnosti hrane i veterinarstva s pravnom regulativom Evropske unije i nadograditi administrativne kapacitete, u prvom redu inspekcijske službe radi kvalitetnijeg monitoringa i nadzora u kontroli bolesti životinja.

Upravo nedavni registrirani slučaj bjesnila u BiH, prvi od kraja 2014. godine, ukazuje na potrebu dugoročnog održavanja mjera kontrole. Podsjećamo da je Evropska unija iz IPA fondova izdvojila 20 miliona eura za podršku poljoprivrednicima radi ublažavanja socioekonomskih posljedica pandemije korona virusa.

poljoprivreda Federalni radio
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 22:31
Vijesti u 22 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 21:44
Federalni radio Radio Federacije BiH Slavonski Brod
0 25.07.2021 18:23
Briševo Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 18:22
Federalni radio Radio Federacije BiH Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:14
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.07.2021 17:37