Evropa prešla milion umrlih od Covida-19
(Izvor: Arhiva)

Evropa prešla milion umrlih od Covida-19

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da je Evropa prešla milion umrlih od Covida-19 i da je situacija u tom regionu i dalje "ozbiljna" sa oko 1,6 miliona novozaraženih prijavljenih svake sedmice.

Doktor Hans Klugge je, osvrćući se na nedavno izraženu zabrinutost oko vakcina, rekao da je rizik da ljudi dobiju ugruške od krvi daleko veći za osobe koje dobiju Covid-19 nego osobe koje prime anticovid vakcinu AstraZenece.

U izjavama novinarima tokom posjete Grčkoj Klugge je ukazao da postoje rani znaci da se prenos zaraze usporava u nekoliko zemalja" i naveo smanjenje novih slučajeva zaraze među najstarijom populacijom.

On je rekao da je udio umrlih od Covida-19 među ljudima starijim od 80 godina, koji su prioritet za vakcine, pao na gotovo 30 odsto, na najniži nivo tokom pandemije.

"Za sada je rizik od dobijanja krvnih ugrušaka mnogo veći za nekog sa Covidom-19 nego za nekog ko je dobio vakcinu AstraZenece", rekao je Klugge.

"Ne treba sumnjati da je vakcina AstraZenece efikasna u smanjenju hospitalizacija od Covida-19 i sprečavanju smrtnosti", dodao je on i rekao da tu vakcinu Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za sve odrasle, koji mogu da dobiju vakcine.

federalna.ba/Beta

Evropa SZO koronavirus
Švedska koronavirus
0 06.05.2021 20:38
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 06.05.2021 19:16
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02