Eutanazirana majka koja je prije 16 godina ubila svoje petero djece
(Izvor: EPA/CHRISTOPHE LICOPPE BELGIUM OUT)

Eutanazirana majka koja je prije 16 godina ubila svoje petero djece

Belgijanka koja je ubila svoje petoro djece eutanazirana je na vlastiti zahtjev, 16 godina nakon ubistava. Genevieve Lhermitte je 28. februara 2007. u gradu Nivelles ubila sina i četiri kćeri, starosti od tri do 14 godina, dok je njihov otac bio odsutan.

Zatim je pokušala sebi oduzeti život, ali nije uspjela i na kraju je pozvala hitnu pomoć u pomoć. Ova 56-godišnjakinja je 2008. osuđena na doživotni zatvor, prije nego što je prebačena u psihijatrijsku bolnicu 2019. godine.

U Belgiji zakon dozvoljava ljudima da izaberu da budu eutanazirani ako se smatra da pate od "nepodnošljive" psihičke, ne samo fizičke, patnje koja se ne može izliječiti. Osoba mora biti svjesna svoje odluke i biti u stanju da izrazi svoju želju na razuman i dosljedan način.

"To je specifična procedura koju je gospođa Lhermitte slijedila, uz prikupljena različita medicinska mišljenja", rekao je njen advokat. Psihologinja Emilie Maroit rekla je za kanal RTL-TVI da je Lhermitte vjerovatno izabrala da umre 28. februara u "simboličnoj gesti u znak poštovanja prema svojoj djeci".

"Možda je i na njoj bilo da završi ono što je započela, jer je u suštini htjela da okonča svoj život onda kada je ubila svoju djecu", rekao je psiholog.

Pet ubistava 2007. godine i suđenje koje je uslijedilo potreslo je Belgiju.

Tokom suđenja Lhermitteini advokati su tvrdili da je ona psihički poremećena i da ne treba da bude poslana u zatvor. Međutim, porota ju je proglasila krivom za ubistvo s predumišljajem i osudila na doživotnu robiju.

Lhermitte je 2010. godine podnijela građansku tužbu tražeći do tri miliona eura od bivšeg psihijatra, tvrdeći da njegova "neaktivnost" nije spriječila ubistva, ali je na kraju, nakon 10 godina, odustala od pravne bitke. Godine 2022. u Belgiji je oko 2.966 ljudi umrlo putem eutanazije, što je povećanje od 10% u odnosu na 2021.

Rak je i dalje najčešći razlog, ali zvaničnici su naveli da je u skoro tri od četiri zahtjeva pacijent iznio "nekoliko vrsta patnje, i fizičke i psihičke".

Belgija je od 2014. dopuštala da se djeci pomogne da umru, kao i odraslima, ukoliko su neizlječivo bolesna i imaju velike bolove i ako imaju pristanak roditelja.

federalna.ba/BBC

Belgija eutanazija