Eurovizijski trofej prodan za kupnju dronova za Ukrajinu
(Izvor: EPA/MYKOLA TYS)

Eurovizijski trofej prodan za kupnju dronova za Ukrajinu

Kalush Orchestra, ukrajinski bend koji je pobijedio na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije, prodao je svoj trofej za 900.000 dolara kako bi prikupio novac za rat u Ukrajini.

Kristalni mikrofon je ponuđen na aukciji na Facebooku, s ciljem kupnje dronova za ukrajinsku vojsku. Prodaja se poklopila s nastupom benda na humanitarnom koncertu na berlinskom Brandenburškom kapijom. Cilj je bio prikupiti novac za medicinsku skrb i potrepštine.

Govoreći na koncertu, član benda Oleh Psiuk apelirao je na ljude da se ne navikavaju na rat, u kojem je, prema UN-u, poginulo najmanje 4.031 civil, a ranjeno njih 4.735, uz nepoznat broj boraca.

Također je više od 14 miliona ljudi prisiljeno da napusti svoje domove od početka ruske invazije 24. februara, dok su brojni gradovi pretvoreni u ruševine.

"Mislim da bi to uvijek trebalo biti na naslovnicama, dok ne dođe mir", rekao je Psiuk, čija je pobjeda na Euroviziji bila predviđena još uoči takmičenja. Njihova pjesma, Stefania, izvorno je napisana u znak počasti Psiukovoj majci, ali emotivni stihovi poput "Uvijek ću hodati do tebe razbijenim cestama"  protumačeni su kao skupni pokliči.

Ukrajinski TV voditelj Serhiy Prytula najavio je da će novac prikupljen prodajom trofeja biti upotrijebljen za kupnju tri drona PD-2 ukrajinske proizvodnje, prenosi agencija Reuters.

Dronove uveliko koriste ukrajinske i ruske snage, i kao oružje i kao izviđačku letjelicu.

federalna.ba/BBC

Kalush Orchestra Evrovizija trofej prodaja
Evrovizija EBU
0 17.06.2022 13:26
Roman Abramovič Chelsea prodaja Todd Boehly
0 28.05.2022 16:55
Chelsea prodaja
0 28.05.2022 13:49
Evrovizija Eurosong Ukrajina
0 15.05.2022 01:12